⇒هفتههای سی و پنجم و سی و ششم
هفتهی سی و هفتم
از این هفته تا هفتهی چهل و دوم هر لحظه امکان زایمان وجود دارد! حدود ۵ درصد از نوزادان دقیقا در روز تخمین زده شده به دنیا میآیند و تعداد کثیری ۲ هفته قبل یا بعد از این زمان به دنیا خواهند آمد.
علائم
- سوزش معده. با رشد جنین، فشار بر دستگاه گوارش نیز افزایش خواهد یافت.
- لکه بینی. با توجه به افزایش حساسیت دهانهی رحم، برقراری رابطهی جنسی موجب ظهور لکههای خون خواهد شد. این علامت تا زمانی که بیش از چند قطره نباشد کاملا طبیعی است. در صورتی که میزان خون بیش از حد معمول باشد، خطرناک میباشد. در این شرایط وجود اختلال در جفت محتمل است؛ پزشک خود را در اسرع وقت از وجود این علامت آگاه کنید.
- علائم کشیدگی. همانطور که پیش از این هم بیان شد؛ با رشد جنین و افزایش حجم رحم، پوست حساس شده و علائم کشیدگی بر روی آن ظهور خواهند یافت.
- فشار شکمی. با حرکت جنین به سمت لگن در ماههای انتهایی بارداری، فشار بر شکم و مثانه افزایش خواهد یافت. بنابراین تکرر ادرار نیز توام با این علامت قابل مشاهد است.
- اختلالات خواب. انجام نرمش سبک در طول روز، نوشیدن آب کافی، کاهش میزان مصرف کافئین ممکن است کمککننده باشد.
- انقباضات Braxton Hicks. با نزدیک شدن به زمان فارغ شدن، بدن، خود را برای به دنیا آوردن فرزند دلبندتان آماده میکند! انقباضات Braxton hick تمرینات رحم جهت زایمان شدن هستند. این انقباضات با نشستن و تغییر وضعیت از میان خواهند رفت بنابراین بدین وسیله قابل افتراق از انقباضات زایمان خواهند بود.
- تهوع. ناراحتیهای دستگاه گوارش از جمله علائم دائمی دورهی بارداری هستند. اما وجود تهوع و استفراغ در ماههای انتهایی، گواه از نزدیک شدن زمان زایمان است.
تغییرات مادر
علاوه بر آنچه در قسمت علائم ذکر شد لازم است با نشانههای نزدیک شدن زایمان در این هفته نیز آشنا شوید:
- ترشحات خونی و موکوزی. در این دوره مشاهدهی ترشحات زیاد موکوزی محتمل است. نکتهی مهم در ارتباط با ترشحات خونی افتراق آن با لکه بینی طبیعی است. در صورتی که لکهها صرفا فقط خون باشند نشاندهندهی لکه بینی ست اما در صورتی که در ترشحات موکوزی لکههای خونی مشاهد شود نشان از نزدیک شدن زایمان است.
- تهوع.
- اسهال. وجود اسهال ممکن است در اثر سایر اختلالات یا در اثر تغییرات هورمونی زایمان باشد.
- احساس سبکی. با نزول جنین از شکم به درون لگن تا حدی احساس سبکی خواهید کرد.
مشاهدهی علائم زیر نشان از فرا رسیدن زمان زایمان است:
- پاره شدن کیسهی آب. اغلب زنان در طول ۱۲ ساعت پس از پاره شدن کیسه آمنیونی، فارغ خواهند شد.
- انقباضات مداوم
تغییرات جنین
جنین در این هفته، ۲.۹ کیلوگرم وزن و ۴۸.۶ سانتیمتر طول خواهد داشت. اخم کردن، جمع کردن لبها و شکلک در آوردن در این هفته قابل مشاهده هستند. ناخنهای انگشت شست پا به رشد خود ادامه داده و به انتهای انگشت خواهند رسید. دستگاه گوارشی تکامل خواهد یافت و این روند پس از تولد نیز ادامه مییابد. تحرک و فعالیت جنین در این هفته نیز تا زمان زایمان ادامه خواهند یافت. در صورتی که در نوع تحرک او تغییری مشاهده کردید، برای بررسی بیشتر به پزشک یا ماما اطلاع دهید.
- راحتتر شدن تنفس
- برخی از نوزادان با موهای اندک و برخی با موهای پرپشت به دنیا خواهند آمد
- آماده شدن برای زایمان. سر جنین رو به پایین قرار دارد
سونوگرافی
هفتهی سی و هشتم
به انتها نزدیک میشویم… .
علائم
- انقباضات Braxton Hicks. این انقباضات بسیار پیشتر از این بروز یافتهاند و حال نیز در حال ادامه یافتن میباشند. با تغییر وضعیت بدن از بین میروند و با گذر زمان شدت نمییابند.
- اختلالات خواب. نوشیدن یک لیوان شیر گرم و یا دوش گرفتن پیش از خواب میتواند در رفع این عارضه کمک کننده باشد.
- افزایش ترشحات واژنی. افزایش ترشحات موکوزی در این دوره طبیعی بوده و نشاندهندهی نزدیک شدن زمان زایمان است.
- خارش پوست. با رشد جنین و بزرگ شدن شکم، پوست بیش از پیش کشیده شده و حساس میشود،استفاده از امولسیونهای مرطوبکننده در رفع عارضه مناسب خواهد بود.
- تورم دستها و پاها. در فرصت مناسب بنشینید و پاهای خود را رو به بالا بلند کنید.
- استرس. به هر حال وجود استرس به علت وارد شدن به دورهای جدید از زندگی و اضافه شدن فردی جدید به خانواده کاملا طبیعی است. تا جایی که ممکن است خوش بگذرانید و نگرانی را از خود دور کنید. به هر حال خواهی نخواهی زندگی در جریان خواهد بود! 🙂
- تغییر در سطح انرژی. در این دوره و با نزدیک شدن به زمان زایمان، احساس خستگی بیشتری میکنید. مشخصا بسیار طبیعی است. سعی کنید از انجام فعالیتهای سنگین در این دوره بپرهیزید.
- اسهال. کاهش حرکات روده تنها به این دلیل است که حرکت و زایمان راحتتر باشد. بنابراین خود نشاندهندهی نزدیک شدن زمان زایمان است. از خوردن غذاهای مضر و پر چرب خودداری کنید. نوشیدن آب کافی و خوردن میوه بسیار عاقلانهتر است.
مقالهی مرتبط: استرس مادران باردار باعث اختلال در سلامت روان نوزادان می شود!
تغییرات مادر
نشانههای نزدیک شدن زایمان در این هفته:
- ترشحات خونی و موکوزی
- اسهال
- تهوع
- انقباضات
- کمر درد. هفتههاست که این درد همراه شما است؛ اما درد ناگهانی و شدید کمر نشاندهندهی زایمان است.
- پاره شدن کیسه آب
در صورت ابتلا به پرهاکلامپسی، دیابت بارداری، عفونت رحمی، اختلالات جفت و یا بارداری دوقلو، زایمان در این هفته حیاتی خواهد بود. اما در سایر موارد با توجه به تکامل جنین در رحم، به جلو انداختن زمان زایمان در این هفته لازم نیست. برای آگاهی از جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
مقالهی مرتبط: بهترین زمان سزارین، هفتهی چندم حاملگی است؟
تغییرات جنین
جنین در این هفته، حدود ۳ کیلوگرم وزن و ۴۹.۸ سانتیمتر طول دارد. موهای لانگوی اولیه پوشانندهی سطح بدن جنین، تقریبا به طور کامل از میان رفتهاند اما مقداری بر روی بازوان و شانهها پس از تولد، قابل مشاهده هستند. مقداری گودی در ناحیه آرنج و زانو قابل مشاهده است. او هماکنون میتواند دستانش را محکم مشت کند. رنگ نهایی چشمها تا چند هفته پس از تولد مشخص نخواهند شد. زیرا تولید رنگدانه در عنبیه نیاز به نور طبیعی و خارج از رحم دارد.
- تکامل جنین تقریبا کامل شده است.
- تکرر ادرار
- مشت کردن دستها
سونوگرافی
در بالای تصویر، قلب جنین قابل مشاهده است. در پایین، ضربان قلب او در حال بررسی جهت اطمینان از سلامتی آن است.
رژیم غذایی و مکملهای لازم
غذاهای غنی از امگا ۳ و Docosahexaenoic acid) DHA) مصرف کنید. برای جلوگیری از زایمان زودرس، آب فراوان بنوشید.
مقالهی مرتبط: استفاده از مولتیویتامین در دوران بارداری، با کاهش خطر ابتلا به اوتیسم و معلولیت ذهنی ارتباط دارد
فعالیتهای مفید و مضر
با توجه به افزایش استرس در این دوره، سعی کنید خود را با انجام کارهای روزمره مشغول نگه دارید، با دوستانتان قرار بگذارید و وسایل مورد نیاز برای زمان اضطرار را آماده کنید. برای کاهش خارش پوست از روغنهای گیاهی و امولسیونها استفاده کنید. میزان حرکت و نوع حرکت جنین را هر از چندگاهی یک بار بررسی کنید.
منابع: