محققان دانشگاه نورسوسترن پانسمان جدیدی را تهیه کرده و معتقدند که نهتنها این پانسمان به راحتی تعویض میشود بلکه میتواند قدرت بهبودی بدن را نیز افزایش دهد.
تاول زدن پا بهعلت کفش جدید یک اتفاق کاملا عادی برای مردم است اما برای افراد دیابتی میتواند به بهای جانشان تمام شود. یک چیز خوشخیم مانند تاول به راحتی میتواند به عفونت تبدیل شود که نیازمند جراحیها و درمانهای متعدد است. در بعضی مواقع شدت عفونت بهحدی بالاست که قطع عضو تنها راه پیشروی خواهد بود.
محققان دانشگاه ذکر شده با تهیهی این پانسمان امیدوارند که نه تنها قدرت بهبودی زخم برای افراد دیابتی افزایش یابد بلکه بتوان به وسیلهی آن از راهکارهای درمانی که برای از بین بردن عفونت ایجاد شد استفاده میشود نیز پیشگیری کرد.
مقالهی مرتبط: انواع دیابت: دیابت فقط دو نوع نیست!
طی آزمایشات انجام شده روی افراد مشاهده شد که این پانسمان زخمهای افراد دیابتی را ۳۳% سریعتر نسبت به پانسمانهای معروف دیگر در بازار بهبود میدهد.
این پانسمان از قدرت بهبودی خود بدن استفاده کرده و نیاز به استفاده از داروها یا مواد دیگر نخواهد بود.
باید دانست که در پوست بخشی از یک پروتئین در بهبودی زخمهای بدن نقش دارد. محققان دانشگاه نورسوست توانستند این بخش از پروتئین خاص را در یک مولکول آنتیاکسیدان جای دهند که این مولکول میتواند با دمای بدن خودبهخود فعال شده و سیستم بدن را برای ساخت بافت جدید به جای بافت از دست رفته تحریک کند. این پروسه باعث افزایش روند بهبودی میشود.
این پانسمان چگونه کار میکند؟
این پانسمان برای اولین بار به شکل مایع و مستقیما بر روی زخم قرار گرفت و به محض اینکه با دمای بدن تماس پیدا کرد تبدیل به حالتی جامدتر یعنی حالت ژلی مانند شد. این تبدیل شدن حالت مایع به ژل در عرض چند ثانیه نشان دهندهی این است که این پانسمان میتواند آسیب را در همان شکل خاص زخم دربر بگیرد.
تعویض این پانسمان از دیگر نکات قابل توجه است. بقیهی پانسمانها به هنگام تعویض زخم را دوباره تحریک کرده و منجر به ایجاد درد میشوند در حالی که این پانسمان به آرامی و به وسیلهی مقداری سالین از زخم، بدون کندن هیچگونه پوست یا بافت دیگر جدا شده و تعویض میشود.
نیاز به بهبودی:
برای افراد دیابتی بهبودی سریع زخم یک اصل بسیار مهم تلقی میشود.
دلیل اول این است که بیماران دیابتی میتوانند حس ناحیهای از دست یا پا را از دست بدهند، حتی اگر میزان قند خون آنها در حالت کنترل شده و عادی باشد. این از دست دادن حس در انتهای اندامها بدین معنیست که کوچکترین زخم یا تاول میتواند به بدترین حالت ممکن برسد بدون اینکه بیمار خود متوجه آن شود.
میزان قند خون بالاتر از حد نرمال میتواند محیط مناسبی را برای عفونت ایجاد کند. اگر میزان قند خون فرد دیابتی به بهترین نحو کنترل شده باشد بازهم با میزان قند خون نرمال یک فرد غیردیابتی یکی نیست. این بدین معناست که گلوکز اضافی در انتهای اعصاب ساخته و تجمع مییابد، میزان جریان خون را کاهش میدهد و مانع بهبودی زخم میشود.
روزینا لوسیبلو که یک بیمار مبتلا به دیابت نوع ۱ میباشد، میگوید:
۵ سال پیش یک عمل جراحی داوطلبانه داشتم که زخم حاصل از آن به درستی بهبود پیدا نکرد. نتیجهی این جراحی یک تاول بود که در طول مدت تبدیل به یک سوراخ در پای چپ من شد.
لوسیبلو بعدها دچار سپسیس شده و عفونت تهدید کنندهای در بدنش پیدا شد. برای کمک به او از wound VAC برای برای تحریک ساخت بافت جدید به جای بافت از دست رفته استفاده شد.
wound VAC یکی از راهکارهای درمانی است که باعث میشود فشار موجود در اطراف زخم کاهش یافته و روند بهبودی تسریع شود. این راهکار درمانی نیازمند زمان بیشتر بوده و گران قیمت است.
پانسمانهای جدید دارای تکنولوژی پیشرفتهای هستند بدین معنا که به سلولهای آسیب دیده سیگنالی ارسال کرده و آنها را تحریک میکند تا تغییر شکل یافته و مهاجرت کرده و درنهایت به یکدیگر بچسبند.
پروتئین ذکر شده که برای بهبودی زخم لازم است و همچنین در این پانسمان نیز بهکار رفته است، A5G81 نام دارد.
برای تهیهی این بخش مهم از پروتئین، محققان و مهندسان در آزمایشگاه مشغول ساخت شیمیایی این عنصر حیاتی شدند. این بدین معناست که میتوان بعدها بازهم این بخش از پروتئین را با هزینهی کمتری تهیه کرد.
تنها نگرانی دربارهی این پانسمانها این است که ممکن است منجر به سرطان یا بیماریهای ناخواستهی دیگری شوند که خوشبختانه محققان این فرضیه را رد کرده و معتقدند که این پانسمان جدید و نجاتدهنده هیچگونه عوارضی مانند سرطان و سایر بیماریها ندارد.