انتشار این مقاله


هر آنچه که باید در مورد آلرژی به مرغ بدانید

در این مقاله ما به علائم و دلایل ایجاد آلرژی‌ مرغ و نحوه‌ی درمان و کنترل این آلرژی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

افراد مبتلا به آلرژی مرغ ممکن است پس از خوردن گوشت مرغ یا گاها پس از تماس پوست با پرهای مرغ، دچار یک واکنش آلرژیک شوند. ماهی و غذاهای دریایی اغلب منبع اصلی آلرژی غذایی هستند اما آلرژی به انواع دیگر گوشت کمتر رایج است.

اکثر افراد مبتلا به آلرژی مرغ دچار علائم خفیفی می‌شوند اما در برخی از افراد نیز امکان دارد واکنش‌های شدیدی رخ دهد که در این صورت نیاز به مراقبت پزشکی دارند.

در این مقاله ما به علائم و دلایل ایجاد آلرژی‌ مرغ و نحوه‌ی درمان و کنترل این آلرژی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

آلرژی و عدم تحمل نسبت به مرغ

افراد ممکن است نسبت به گوشت مرغ یا سایر محصولات مرغی، از جمله پرها یا تخم مرغ دارای حساسیت باشند. آلرژی معمولا شامل علائم عمومی‌تر مانند تورم و بثورات است در حالی که عدم تحمل شامل مسائل گوارشی مانند اسهال می‌باشد.

یکی دیگر از شرایط غیرمتداول که تحت عنوان سندروم تخم پرندگان شناخته می‌شود مصرف زرده‌ی تخم پرندگان به صورت خام و نپخته یا استشمام ذرات پر آن‌ها است.

آیا آلرژی مرغ رایج است؟

واکنش‌های آلرژیک به گوشت مرغ نادر است و عمومیت ندارد. این حساسیت می‌تواند در بزرگسالان و یا کودکان ایجاد شود اما اغلب در نوجوانان دیده می‌شود، هر چند ممکن است در سنین پیش دبستانی نیز شروع شود.


مقاله‌ی مرتبط: آلرژی غذایی


آلرژی به گوشت مرغ ممکن است به عنوان یک حساسیت اولیه (یک حساسیت واقعی) یا آلرژی ثانویه ناشی از واکنش متقابل با آلرژی‌های دیگر مانند آلرژی به تخم باشد، هرچند که این مورد نادر است.

علائم آلرژی مرغ

حساسیت به مرغ می‌تواند علائمی را با شدت‌های مختلفی ایجاد کند اما از آنجایی که یک بیماری نادری محسوب می‌شود دشوار است تا در رابطه با علائم رایج آن اظهار نظر قطعی داشته باشیم.

 با تمام این تفاسیر افراد مبتلا به آلرژی یا عدم تحمل مرغ ممکن است پس از مصرف گوشت و یا حتی تماس با آن، دچار علائم زیر شوند که عبارتند از:

  • سرفه یا خس خس سینه
  • قرمزی پوست
  • کهیر
  • تورم گلو
  • زبان یا لب متورم
  • عطسه کردن
  • حالت تهوع و یا استفراغ
  • گرفتگی معده
  • اسهال
  • گلو درد
  • تورم و خیس شدن چشم‌ها

در موارد شدیدتر، افراد ممکن است دچار یک واکنش آلرژیک خطرناک به نام آنافیلاکسی شوند. علائم آنافیلاکسی عبارتند از:

  • مشکلات تنفسی
  • تپش قلب
  • کاهش فشار خون
  • از دست دادن سطح هوشیاری
  • احساس خستگی

اگر فرد علائم فوق را پس از خوردن مرغ پخته یا خام تجربه کند، نیاز است تا بلافاصله پس از آن به پزشک مراجعه کند زیرا آنافیلاکسی تهدید کننده‌ی زندگی است.


مقاله‌ی مرتبط: چگونه از شر واکنش‌های آلرژیک در صورت خلاص شویم؟


آیا ممکن است فقط نسبت به مرغ، نه تخم‌های آن حساسیت داشته باشیم؟

اگر یک فرد حساسیت اولیه به گوشت مرغ داشته باشد، به این معنا نیست که آلرژی به تخم‌های مرغ را نیز دارا است. در موارد دیگر، افراد ممکن است حساسیت ثانویه‌ی دیگری نسبت به گوشت مرغ در نتیجه‌ی سایر آلرژی‌ها مانند سندرم تخم پرندگان داشته باشند.

 تنها چند گزارش در رابطه با افرادی وجود دارد که هم به مرغ و هم به تخم مرغ آلرژی همزمان داشتند.

پزشکان سندرم تخم پرندگان را به عنوان آلرژی مرغ اولیه به حساب نمی‌آورند، چراکه این افراد به پروتئین‌های موجود در تخم مرغ واکنش‌های آلرژیک نشان می‌دهند.

مدیریت آلرژی‌های مرغ

کسانی که نسبت به مرغ حساسیت دارند لازم است از هرگونه برقراری تماس با این محصول گوشتی چه به صورت خام و چه به صورت پخته شده خودداری نمایند.

اگرچه همیشه این مورد صادق نیست، برای بعضی از افراد نیز ممکن است نیاز باشد تا از تخم مرغ، به ویژه تخم مرغ خام یا پخته نشده نیز اجتناب کنند. چنین مواردی در بسیاری از محصولات موجود مانند خمیر کوکی خام یا خمیر وجود دارد. برچسب محصولات را همیشه چک کنید.

در صورتی که افراد مبتلا به این حساسیت با مرغ برخورد اتفاقی داشته باشند می‌توانند با استفاده از آنتی هیستامین نسبت به واکنش بی مورد سیستم ایمنی بدن جلوگیری به عمل آورند.

هر فردی که واکنش شدید را تجربه می‌کند، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند و از یک تزریق ادرارآور استفاده کند که اغلب با نام تجاری اپی پن (EpiPen) شناخته می‌شود.

عوامل خطر

کسانی که دچار آلرژی مرغ هستند ممکن است نسبت به برخی از مواد غذایی مرتبط با آن نیز حساس باشند. افراد مبتلا به آلرژی گوشت مرغ ممکن است نیاز به اجتناب از خوردن برخی یا همه‌ی موارد زیر داشته باشند:

  • سوپ مرغ
  • فرآورده‌های گوشت مرغ
  • غازها
  • بوقلمون
  • ماهی و میگو
  • اردک
  • قرقاول
  • تخم مرغ

آن‌ها همچنین ممکن است نیاز به پیشگیری از قرار گرفتن در معرض پرهای مرغ و سایر پرندگان، از جمله پرندگان خانگی داشته باشند. برخی از واکسن‌ها مانند واکسن تب زرد حاوی پروتئین مرغ هستند و در صورت تزریق ممکن است واکنش آلرژیک ایجاد کنند. افراد مبتلا به آلرژی غذایی باید با پزشک خود در مورد موارد خاصی که برای جلوگیری از آن‌ها نیاز دارند صحبت کنند.

زمان مراجعه به دکتر

تا چند ساعت پس از خوردن گوشت مرغ در صورت مشاهده‌ی هر یک از علائم واکنش‌های آلرژیک باید به پزشک مراجعه کرد. حتی اگر واکنش خفیف باشد، پزشک می‌تواند به فرد کمک کند که علت علائم خود را تشخیص دهد، واکنش‌ها را درمان کند و راه‌هایی برای جلوگیری از تماس با آلرژن‌ها در آینده در نظر گیرد.

اگر فردی علائم آنافیلاکسی را تجربه کند، سریعا به پزشک نیاز خواهند داشت. پس از بهبودی، فرد مورد نظر باید تحت نظارت کامل قرار داشته باشد. هنگامی که فرد برای اولین بار دچار واکنش شدیدی می‌شود، پزشک اپی نفرین یا انژکتور مشابه را تجویز می‌کند.

چشم انداز

افراد می‌توانند آلرژی مرغ را در هر سنی تجربه کنند؛ با این حال، این نوع از حساسیت مرسوم نیست. آلرژی به تخم مرغ، شیر و سایر غذاها بسیار شایع تر است.

بسیاری از افراد می‌توانند آلرژی خود را با اجتناب از مرغ و سایر محصولات مرتبط با آن مدیریت کنند. اگر فرد آلرژی شدیدی داشته باشد، به کمک فوری اورژانس نیاز دارد. همیشه با یک پزشک اورژانسی در تماس باشید.

پونه تیزفهم