انتشار این مقاله


رژیم پر کربوهیدرات و کم پروتئین ، راه جدیدی برای بهبود سلامت مغز و حافظه

مطالعه جدید چاپ‌شده در مجله “ Cell Reports” نشان می‌دهد که یک رژیم کم پروتئین و پر کربوهیدرات می‌تواند گزینه خوبی برای محدود کردن کالری در افرادی باشد که سلامت مغز و شناختشان در معرض خطر است. همزمان با پیر شدن جمعیت جهان محافظت در برابر کاهش شناخت به طور قابل‌توجهی اهمیت پیدا می‌کند. یکی […]

مطالعه جدید چاپ‌شده در مجله “ Cell Reports” نشان می‌دهد که یک رژیم کم پروتئین و پر کربوهیدرات می‌تواند گزینه خوبی برای محدود کردن کالری در افرادی باشد که سلامت مغز و شناختشان در معرض خطر است.

همزمان با پیر شدن جمعیت جهان محافظت در برابر کاهش شناخت به طور قابل‌توجهی اهمیت پیدا می‌کند.

یکی از راه‌های پیشگیری محدود کردن میزان کالری دریافتی است .

براساس تحقیقات منتشرشده فواید محدودیت کالری شناخته شده است که از جمله آن‌ها

  • افزایش طول عمر
  • حفظ توانایی ذهنی
  •  جلوگیری از بیماری‌های نورودژنراتیو

حداقل در موش‌ها می‌باشند .

بررسی فواید این محدودیت روی انسان‌ها با چالش روبروست زیرا نیاز به اراده عظیمی دارد و انتخاب این شیوه زندگی سخت است .

آیا راه آسان‌تری برای دستیابی به فواید مغزی محدودیت کالری وجود دارد

محققان مرکز چارلزپنکین در دانشگاه سیدنی استرالیا پاسخ این سوال را با رژیم کم پروتئین و پر کربوهیدرات دادند .

دکتر دوین وال این مطالعه را رهبری کرده و پروفسور دیوید لکوتر نیز نویسنده اصلی مقاله هستند .

رژیم پر کربوهیدرات و کم پروتئین درمقابل رژیم کم کالری

وال اشاره کرد

ما نزدیک ۱۰۰ سال است که تحقیقات باکیفیتی را داریم که فواید رژیم کم کالری را به عنوان قدرتمندترین رژیم برای سلامت مغز و تاخیر در بیماری‌های نورودژنراتیو را در موش‌ها ذکر می‌کنند .

اما بیشتر مردم در انجام این رژیم با سختی روبرو هستند مخصوصاً در جوامع غربی که غذا به راحتی در همه جا یافت می‌شود.

محققان اشاره کردند:

مطالعات قبلی نشان دادند که رژیم کم پروتئین و پر کربوهیدرات طول عمر را افزایش می‌دهند درست مانند محدودیت کالری . اما تا به حال کمیته پزشکی درباره فواید این رژیم برای مغز نامطمئن بوده است .

آن‌ها در ادامه گفتند این رژیم سال‌ها است وجود داشته است. رژیم سنتی اوکیناوا حدود ۹ درصد پروتئین دارد که بسیار شبیه به رژیم ماست . منابع این پروتئین شامل ماهی کم چرب ، گیاهان  و مقدار بسیار کمی گوشت قرمز است .

وال و همکارانش در این مطالعه به موش‌های  ۱۵ ماهه قندهای مشتق از نشاسته و کازئین (پروتئینی که در لبنیات یافت می‌شود دادند .)

موش‌ها در دریافت رژیم پر کربوهیدرات محدودیتی نداشتند . در مرحله بعد آن‌ها دریافت کالری یک گروه را به ۲۰

درصد کاهش دادند .

محققان تأثیرات این رژیم را روی هیپوکامپ که مرکز حافظه است سنجیدند . آن‌ها همچنین حافظه و توانایی شناختی موش‌ها را با استفاده از هزارتوها و مزه‌ها که شامل شناخت اشیا جدید می‌شدند ارزیابی کردند .

 


مقاله مرتبط : هیپوکامپ؛ عملکرد این بخش در مغز چیست؟


برای سنجش سلامت نورون های هیپوکامپ اعضای تیم الگوهای ظهور RNAرا در سلول‌های مغزی آن‌ها آنالیز کردند

فواید رژیم پر کربوهیدرات و کم پروتئین

هیپوکامپ معمولاً اولین بخش از مغز است که هدف بیماری‌های نورودژنراتیوی نظیر آلزایمر قرار می‌گیرد .

ولی این رژیم سلامت و بیولوژی هیپوکامپ را ارتقا می‌دهد حتی در مواردی بیشتر از رژیم کم کالری

تست های مربوط به شناخت اشیا جدید و هزار تو ها بیش‌ترین پیشرفت‌ها را برای هر دو گروه از موش‌ها نشان دادند .

وال معتقد است:

هم اکنون درمان دارویی موثری برای زوال عقل وجود ندارد ؛ ما می‌توانیم این بیماری‌ها را آهسته ترکنیم اما قادر به متوقف کردن آن‌ها نیستیم .پس خیلی هیجان‌انگیز است که ما رژیم‌های جدیدی را شناسایی کنیم که نحوه پیر شدن مغز را متاثر کند .

این نوید تازه‌ای است که ما توانستیم نوع مشابهی از تغییرات ژنی را در بخش‌های مربوط به حافظه در مغز ایجاد کنیم که مشابه رژیم محدودکننده کالری است.

نتایج جدید براساس یافته‌های تحقیقات قبلی این مرکز طراحی‌شده‌اند . در۲۰۱۵ آن‌ها این رژیم را برای تأثیر مثبت بر طول عمر به خوبی رژیم محدودکننده کالری توصیه کردند زیرا اثرات مفیدی را بر سلامت قلب و دستگاه گوارش دارد.

فائزه رحیمی


نمایش دیدگاه ها (0)
دیدگاهتان را بنویسید