هرسال با نزدیک شدن به پایان سال بحث تغییر ساعت رسمی کشور مطرح میشود. در ابتدای پاییز نیز این تغییر به حالت استاندارد خود بازگردانده میشود. اما این تغییر با چه هدفی صورت میگیرد؟ آیا فقط در کشور ما این تغییر ساعت صورت میگیرد یا کشورهای دیگری نیز از این روش استفاده میکنند؟
تغییر ساعت رسمی کشور عملی است که ساعت طبیعی را با هدف افزایش بهرهوری تغییر میدهند. این تغییر با نام «تغییر ساعت تابستانی» یا «Daylight Saving Time» شناخته میشود. این تغییر معمولاً به اندازهی یک ساعت میباشد و به صورت فصلی استفاده میشود.
تاریخچه
آلمان و اتریش اولین کشورهایی بودند که در سال ۱۹۱۶ این کار را انجام دادند اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد درسال ۱۹۰۸ اولین بار در کانادا اتفاق افتاده است. در یکم جولای سال ۱۹۰۸ ساکنین Port Arthur (اونتاریوی امروزی) ساعتهای خود را یک ساعت جلو کشیدند تا اولین جلو کشیدن ساعت در دنیا رخ دهد. مکانهای دیگر کانادا نیز بعد از مدتی این کار را دنبال کردند. در ۲۳ آوریل ۱۹۱۴، Regina این تغییر را به کار بست. شهرستانهای وینیپگ و براندون در مانیتوبا در ۲۴ آوریل ۱۹۱۶ نیز همین کار را انجام دادند.
این ایده تا قبل از اجرا توسط آلمان، توسط سایر کشورهای دنیا انجام نمیشد تا این که در ۳۰ آوریل سال ۱۹۱۶ ساعت امپراتوری آلمان واتریش یک ساعت جلو کشیده شد. اساس این کار بر کاهش مصرف انرژی برای تولید نور چراغ بود تا سوخت کمتری در طول جنگ جهانی اول استفاده شود. این ایده در عرض چند هفته توسط انگلستان، فرانسه و سایر کشورها به اجرا درآمد. بیشتر این کشورها بعد از پایان جنگ جهانی اول ساعات خود را به حالت عادی برگرداندند. جلو کشیدن ساعت رسمی، با شروع جنگ جهانی دوم دوباره توسط بیشتر کشورهای اروپایی به اجرا درآمد.
مخترع جلو کشیدن ساعت رسمی
دانشمند نیوزلندی به نام George Vernon Hudson و معمار بریتانیایی به نام William Willett این ایده را مطرح کردند. Hudson در سال ۱۸۹۵ جلو کشیدن ساعت به میزان دو ساعت را مطرح کرد اما با وجود جلب توجه و علاقه سایرین، هیچگاه پیگیری نشد. در سال ۱۹۰۵، William Willett بدون اطلاع از نظر Hudson، مطرح کرد در طول مال آوریل هر هفته در روز یکشنبه ساعت را ۲۰ دقیقه به جلو بکشند. همچنین ساعت را به همین میزان در طول چهار یکشنبهی سپتامبر به عقب بازگردانند: یعنی ۸ بار تغییر در طول سال.
بنجامین فرانکلین؛ پدر تغییر ساعت؟
بسیاری از منابع، بنجامین فرانکلین را به عنوان اولین فرد پیشنهاد دهندهی تغییر ساعت به صورت فصلی مطرح میکنند. البته ایدهای که در سال ۱۷۸۴ توسط مخترع و سیاستمدار آمریکایی توصیف شد، به سختی میتواند به عنوان بنیانگذار شیوهی نوین این کار مطرح شود. فرانکلین با نامهای با عنوان «پروژهای اقتصادی در راستای کاهش هزینههای تامین نور» که برای سردبیر مجلهی پاریس فرستاد عنوان کرد که مردم پاریس با زودتر بیدار شدن از خواب صبحگاهی باید مصرف شمع را کاهش دهند! به علاوه، فرانکلین این کار را مثل شوخی میدانست.
ایدهای باستانی
باوجود این که جلو کشیدن ساعت رسمی به صورت امروزی حدود ۱۰۰ سال است که استفاده میشود، تمدنهای باستانی هزاران سال پیش کاری قابل مقایسه با شیوهی امروزی انجام میدادند. برای نمونه، ساعتهای آبی رومیها از مقیاسهای مختلفی جهت تنظیم زمانهای روزانه در ماههای مختلف سال تشکیل یافته است.
روش امروزی
جلو کشیدن ساعت با فرارسیدن تابستان امروزه در ۷۰ کشور دنیا انجام میشود و بیش از ۱ میلیون نفر از جمعیت دنیا را تحت تاثیر قرار میدهد. زمان جلو کشیدن ساعت و بازگرداندن به ساعت طبیعی در کشورهای مختلف متفاوت است.
بیش از ۶۰ درصد کشورهای دنیا، در طول سال از ساعت استاندارد استفاده میکنند و تغییری در آن ایجاد نمیکنند.
بیشتر بخوانید:
- بههم خوردن ریتم شبانه روزی بدن از بیخوابی مضرتر است!
- طول روز بر شدت بیماریهای خود ایمنی تاثیر میگذارد!
تغییر ساعت چگونه میباشد؟
با جلو کشیدن ساعت به اندازه یک ساعت، ما یک ساعت را از دست میدهیم. اما این کار چگونه عمل میکند؟
یک ساعت جلوتر در بهار
زمانی که این کار در بهار اجرا میشود، ساعت معمولاً یک ساعت جلو کشیده میشود. این اتفاق باعث میشود یک ساعت رد شده و روزی که این روش در پایانش به اجرا درآمد ۲۳ ساعت باشد.
با این که تغییر ساعت در شب انجام میگیرد تا از آسیب به زندگی روزمره جلوگیری شود، با ایجاد این تغییر یک ساعت از زمان طبیعی خواب کم خواهد شد. این اتفاق موجب فشار به بدن جهت تنظیم ساعت فیزیولوژیک بدن میشود. درصورتی که ساعت خود را مطابق هر روز تنظیم کنید، یک ساعت کمبود خواب خواهید داشت. اما خبر خوب اینجاست که اگر در آن شب شیفت شب هستید، یک ساعت کمتر کار خواهید کرد.
یک مثال
جلو کشیدن ساعت در آمریکا در ساعت ۲ بامداد انجام میشود. لذا ساعت ″۰۰:′ ۲:۰۰ تا ۲:۵۹:۵۹ در شب اجرای این کار وجود نخواهد داشت. به این معنی که مستقیما از ساعت ۱:۵۹:۵۹ وارد ۳:۰۰:۰۰ میشوند.
البته باید توجه داشت که آغاز و پایان تغییر ساعت در کشورهای مختلف متفاوت است. برای مثال در ایران تغییر ساعت در ساعت ۰۰:۰۰:۰۰ اتفاق میافتد.
یک ساعت تکرار در پاییز
در پاییز که معمولاً تغییر ساعت رفع شده و به حالت عادی خود باز میگردد، زمانی که یک ساعت به عقب باز میگردیم یک ساعت بیشتر میشود و این بازهی زمانی دوبار تجربه خواهد شد. برای مثال در آمریکا از ساعت ۲ به ساعت ۱ باز میگردند که باعث میشود بازهی زمانی ساعت ۱ تا ۲ شب دو بار طی شود. برای این که در کارهایتان اختلالی ایجاد نشود زمان تنظیم کارهایتان فقط با یکی از ساعتهای قدیم یا جدید برنامهریزی کنید!
یک مثال
پایان تغییر زمان در آمریکا در ساعت ۲:۰۰:۰۰ انجام میگیرد. لذا پس از ساعت ۱:۵۹:۵۹ به جای ورود به ساعت ۲:۰۰:۰۰ وارد ساعت ۱:۰۰:۰۰ میشوند. پس یک ساعت فرصت خواب بیشتری در اختیار خواهند داشت.
تغییر ساعت واقعاً عصرها را طولانیتر نمیکند
با جلو کشیدن ساعت، بیان میشود چون خورشید یک ساعت دیرتر غروب میکند عصرها طولانیتر میشوند. اما این وضوع کاملاً درست نیست و نصف آن حقیقت دارد! درست یک روز پس از جلو کشیدن ساعت خورشید یک ساعت دیرتر از زمان معمول طلوع و غروب میکند که این تصور را بوجود میآورد که عصر طولانیتر شده. اما جلو کشیدن ساعت فقط ساعت مدنی ما را تحت تاثیر قرار میدهد و اثری بر طلوع و غروب خورشید ندارد. طلوع و غروب خورشید فقط تحت تاثر تغییر فصلها تغییر میکند.
کاری که جلو کشیدن ساعت انجام میدهد تغییر زمانی است که برای برنامهریزیهای روزانه استفاده میکنیم. اما تغییر ساعت فقط باعث تغییر عددی ساعت نسبت به طلوع و غروب خورشید خواهد شد. با جلو کشیدن زمان، ساعتها زمانی دیرتر از معمول را موقع طلوع آفتاب، غروب آفتاب و ظهر نشان خواهند داد. اما با وجود این که روز در طول تابستان طولانیتر است، بدین معنی نیست که دیرتر اتفاق افتادن این وقایع بهصورت ناگهانی با جلو کشیدن ساعت رخ میدهد. برای مثال اگر خورشید راس ساعت ۱۸:۰۰ غروب کند، بعد از روزی که ساعت را تغییر میدهیم غروب خورشید ساعت ۱۹:۰۱ رخ خواهد داد. یک ساعت به علت دستکاری ما و یک دقیقه به علت شرایط نجومی تغییر داریم که این تغییر یک دقیقهای هر روز اتفاق خواهد افتاد.
تغییر ساعت در کشورهای دنیا ازنظر آماری
قاره | DST in 2019 | No Longer Using DST | Never Used DST |
آفریقا | ۰ کشور | ۱۸ کشور | ۳۸ کشور |
آسیا | ۷ کشور | ۲۵ کشور | ۱۹کشور |
استرالیا و اقیانوسیه | ۴ کشور | ۴ کشور | ۱۱ کشور |
اروپا | ۴۹ کشور | ۵ کشور | ۱ کشور |
آمریکای شمالی | ۸ کشور | ۱۱ کشور | ۲۰ کشور |
آمریکای جنوبی | ۳ کشور | ۶ کشور | ۵ کشور |
مزایا و معایب
طبق گزارشی در سال ۲۰۱۴، تنها ۳۳ درصد آمریکاییها از مزایای جلو کشیدن ساعت برخوردار میشوند. اما علت این که بیش از ۷۰ درصد کشورهای دنیا هنوز این کار را انجام میدهند چیست؟
مزایا:
- عصرهای طولانیتر
- نیاز کمتر به نوری بجز نور خورشید و کاهش مصرف
- روشنایی بیشتر، امنیت را بیشتر خواهد کرد (مثلاً امنیت راهها)
معایب:
- عدم کمک به ذخیره انرژی
- ایجاد بیماری در افراد و تاثیر بر سلامت
- ایجاد هزینههای اقتصادی (با کاهش تولیدات پس از بازگشت به ساعت استاندارد)
برخی از مزایا و معایب ذکر شده پیشتر بررسی شدند. حال میخواهیم تاثیر این کار بر سلامت انسان را بررسی کنیم:
کمخوابی
یک ساعت جلو کشیدن ساعت باعث میشود روز انجام تغییر یک ساعت کمتر بخوابید. اما این کمترین مشکل شما خواهد بود.
- طبق یک مقاله، خطر سکتهی قلبی با جلو کشیدن ساعت تا سه هفته بعد از این کار بالا خواهدبود.
- خستگی ناشی از تغییر زمان و خواب نامناسب یکی از عوامل اصلی افزایش تصادفات رانندگی است. [منبع]
- پس از تغییر ساعت، دوشنبهها آسیبهای شغلی زیادتر و شدیدتر میشوند! [منبع]
- این کار با سقط جنینهای ایجاد شده در آزمایشگاه توسط روشهای حل مشکل نازایی ارتباط دارد. [منبع]
آغاز افسردگی
از دست دادن یک ساعت از روشنایی روز پساز بازگشت از ساعت تابستانی به زمان استاندارد، میتواند بیماریهای روانی از جمله اختلال دوقطبی و اختلالات عاطفی فصلی (seasonal affective disorder) یا افسردگی زمستانی را تسهیل کند.
- طبق یک مطالعه در دانمارک، افزایش ۱۱ درصدی در افسردگی پس از تغییرات ساعت و بازگشت به حالت استاندارد مشاهده شد. کیسها ۱۰ هفته بعد از تغییر دچار عوارض شدند.
- طبق یک مطالعه در استرالیا، خودکشی مردان پس از تغییر ساعت در بهار و پاییز افزایش مییابد.
احساسات گذری
با این که ریتم شبانهروزی دچار اختلال میشود و میتواند اثرات جدی داشتهباشد، بسیاری از مطالعات نشان میدهند که این حالات گذرا بوده و طی روزهای آتی رفع میشوند.
فیسبوک نشان میدهد بعد از جلو و عقب کشیدن ساعت، افرادی که اذعان میکردند «خسته» هستند نسبت به دوشنبههای عادی افزایش مییابند. با این حال، بسیاری از کاربران فیسبوک نیز اذعان کردند «خوشحال» بوده و احساس فوقالعادهای دارند؛ شاید اثر عصرهای طولانی باعث این اظهار نظرها بوده.
خواب بیشتر = سلامتی بیشتر
همانطور که از دست دادن ۱ ساعت در ابتدای بهار میتواند اثرات منفی بگذارد، کسب یک ساعت بیشتر در ابتدای پاییز میتواند اثراتی متقابل داشتهباشد:
- دوشنبهی بعد از عقب کشیدن ساعت در پاییز، نرخ سکتههای قلبی کاهش یافت. [منبع]
- در همین بازه زمانی، تصادفات رانندگی در کانادا اندکی کاهش یافت. [منبع]
بسیاری از اثرات این تغییر زمان هنوز مشخص نشدهاند و هر روز با جستجو در اینترنت میتوانید موارد جدیدتر و بروزتری پیدا کنید. برای مثال مشخص شده جلو کشیدن ساعت و بازگشت به ساعت طبیعی باعث فراموشی تنظیم ساعت توسط افراد دیابتی میشود که میتواند از این طریق بر دیابتیها اثر بگذارد! این مطلب را میتوانید در اینجا مطالعه کنید.
مقالات بیشتر از دکتر مجازی:
- بازگشت به ساعت استاندارد پس از تغییر ساعت در انتهای تابستان، موجب بروز افسردگی می شود
- تغییرات ساعت تابستانی چه تأثیری روی سلامتی دارد؟
برخی نکات برای تطابق بیشتر
خستگی میتواند بازدهی، تمرکز و سلامت عمومی را تحت تاثیر قراردهد. با رعایت برخی نکات میتوانید شرایط تغییر ساعت را بهتر مدیریت کنید:
- ساعت خود را دو روز قبل از تغییر ساعت، به کمی زودتر از روزهای دیگر تنظیم کنید. این کار باعث خواهدشد روز تغییر ساعت راحتتر بیدار شوید.
- بهعنوان اولین کار، یک صبحانه سالم بخورید. صبحانه به بدن شما اعلام میکند که روز شروع شده است.
- کمی قدم بزنید. نور و بهخصوص نور خورشید کمک میکند ساعت بدنتان تنظیم شود.
- هفتهی قبل از ایجاد تغییر در ساعت، فرزندتان را به زودتر خوابیدن ترغیب کنید.
منابع:
(History of Daylight Saving Time (DST
?How Does Daylight Saving Time Work
Daylight Saving Time Statistics
Your Health and Daylight Saving Time
?Could daylight saving time be a risk to diabetics
مقاله خوبی نبود.