زنانی که به تازگی مادر شدهاند، ممکن است به افسردگی بعد از زایمان دچار شوند که اتفاقی شایع است. اگرچه این علائم که به اصطلاح “baby blues” یا افسردگی ناشی از تولد نوزاد نام دارد، میتواند در هر مادر متفاوت باشد، ولی حداکثر دو هفته به طول میانجامد و معمولا نیازی به درمان بالینی ندارد.
علائم افسردگی ناشی از تولد نوزاد
- تغییر سریع خلق و خو
- احساس ناراحتی و درهم شکستگی
- عدم توانایی در تمرکز
- اختلالات خواب و اشتها
خانمهایی که علائم شدیدتری دارند و به مدت طولانیتری افسردگی بعد از زایمان را تجربه میکنند، نیازمند درمان هستند. تشخیص این نوع افسردگی معمولا آسان نیست. ممکن است به هنگام انجام خواستههای مادری برای رفع نیاز نوزاد، احساسات منفی به سراغ مادر بیاید. به طور مثال، به هنگام دادن شیر شب، کمخوابی و کاهش سطح انرژی اتفاق میافتد. بعضی از مادران به خاطر داشتن این احساسات منفی، خود را سرزنش میکنند و حتی در موارد شدیدتر، نمیخواهند از نوزاد مراقبت کنند.
این شکل از افسردگی به اندازهای شایع است که در سال ۲۰۱۶، کارگروه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده (USPSTF) پیشنهاد کرد که هر مادر جدید با یک پرسشنامهی ساده، غربالگری شود تا افسردگی به موقع تشخیص داده شود.
در پشت این مرحله از سلامتی، علمی وجود دارد. مطالعهای که در هلند انجام گرفته، نشان میدهد مادرانی که از نظر افسردگی ارزیابی شدهاند ، در طولانی مدت از سلامت روانی بهتری برخوردارند. اطلاعیهی USPSTF در فوریه ۲۰۱۹ اضافه کرد: زنانی که بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی بعد از زایمان قرار دارند، باید مشاورهی روانپزشکی دریافت کنند.
علائم افسردگی بعد از زایمان
- تغییر خلق وخوی شدید و دلواپسی
- عدم رسیدگی به نوزاد
- دوری از نزدیکان و کارهای مورد علاقه
- اختلالات شدید خواب و اشتها
- احساس ناامیدی، تمایل به خودآزاری و صدمه به نوزاد
اگر مادری بعد از زایمان، احساس ناراحتی و خستگی شدید بکند و تمایلی به مراقبت از نوزادش نداشته باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و احساسات خود را در میان بگذارد تا درصورت نیاز، درمان شود.
اگر غربالگری مادران و درمان آنها صورت نگیرد، افسردگی بعد از زایمان میتواند چندین ماه و یا بیشتر به طول بیانجامد و آسیب جدی به مادر و نوزاد وارد کند.