فیوژن ستون مهره عمل جراحیای است که در آن به صورت دائمی دو یا چند مهره از ستون فقرات به یکدیگر متصل شده و حرکت بین آنها بسیار محدود میشود.
فیوژن ستون مهره شامل تکنیکهایی است که در روند بهبود طبیعی شکستگی استخوانها استفاده میشود. در حین فیوژن ستون فقرات، جراح استخوان یا مواد شبیه استخوان را به صورت موقت بین فضای بین دو مهره ستون فقرات قرار میدهد. از صفحات فلزی، پیچ و میله نیز برای نگه داشتن مهرهها در کنار هم استفاده میشود، بنابراین مهرهها در یک فضای مجکم و جامد بهبود مییابند.
علت فیوژن ستون فقرات
در فیوژن ستون فقرات به منظور بهبود ثبات، اصلاح ناهنجاریها یا کاهش درد، به طور دائم دو یا چند مهره در ستون فقرات به یکدیگر متصل میشوند. پزشک فیوژن ستون مهره را ممکن است در شرایط زیر توصیه کند:
- ناهنجاریهای ستون فقرات. خشک کردن ستون مهره میتواند در اصلاح ناهنجاریهای ستون فقرات مانند انحنای جانبی ستون فقرات (اسکولیوز) یا کیفوز (گرد شدن غیر عادی ستون فقرات) کمک کننده باشد.
- ضعف یا بی ثباتی نخاع. اگر حرکت غیرطبیعی یا حرکت بیش از حد بین دو مهره وجود داشته باشد، ممکن است ستون فقرات از وضعیت پایدار خود خارج شود. این عارضه جانبی در آرتروز شدید ستون فقرات نیز دیده میشود. فیوژن ستون فقرات میتواند در چنین مواردی در بازگردانی پایداری مهرهها کمک کننده باشد.
- فتق دیسک. فیوژن ستون فقرات ممکن است در تثبیت ستون فقرات پس از برداشتن دیسک آسیب دیده استفاده شود.
- تومورها
- تنگی کانال نخاعی
- بیماری دژنراتیو دیسکها
- شکستگی مهره که ستون فقرات را ناپایدار میکند
- اسپوندیلولیستزیس (عارضهای که یک مهره بر روی مهرههای زیرین میلغزد که باعث درد شدید میشود)
عوارض عمل فیوژن مهره
فیوژن ستون فقرات به طور کلی روشی بی خطر محسوب میشود اما مانند هر عمل جراحی دیگر، خطرات بالقوهای را به همراه دارد.
از جمله عوارض بالقوه عبارتند از:
- عفونت
- ترمیم ضعیف زخم
- خون ریزی
- مشکلات تنفسی
- سكته قلبی یا سكته مغزی هنگام عمل
- واکنش آلرژیک به داروها یا بیهوشی
فیوژن ستون فقرات خطر نادری را نیز زیر را به همراه دارد؛ از جمله:
- عفونت در مهرههای تحت درمان یا زخم د حال بهبود
- آسیب به عصب نخاعی، که میتواند باعث ضعف، درد و مشکلات روده یا مثانه شود
- القای استرس و فشار بیشتر بر روی استخوانهای مجاور استخوانهای خشک شده
- درد مداوم در محل گرفت استخوانی
- احتمال لخته شدن خون در پاها که در صورت حرکت به سمت ریهها میتواند زندگی قرد را به خطر بیندازد
در صورت ایجاد درد یا ناراحتی مداوم که تسکین نمییابد، باید ابزارهای کارگذاشته شده خارج شوند.
اگر هر یک از این علائم لخته شدن خون یا موارد زیر را احساس کردید، فوراً با پزشک یا فوریتهای پزشکی تماس بگیرید:
- تورم ناگهانی پشت ساق، مچ یا خود پاها
- قرمزی و درد زانو یا بالای زانو
- درد عضلات پشت ساق پا
- درد کشاله رانتنگی نفس
- تورم یا قرمزی در لبههای زخم
- خارج شدن خون، چرک یا مایعات دیگر از زخم
- تب یا لرز یا افزایش دمای بیش از ۱۰۰ درجه فارنهایت
- لرزش
آمادگی برای عمل فیوژن مهرهها
آمادگیهای لازم پیش از عمل شامل شیو موهای زائد در قسمت جراحی، تمیز کردن ناحیه با صابون مخصوص یا مواد ضد عفونی کننده است. علاوه بر این، تیم جراحی ممکن است برای بررسی وجود هرگونه باکتری ناسالم در بینی نمونه سواب از بینی تهیه کنند. درمورد داروهای مصرفی نیز باید پزشک را در جریان گذاشت. ممکن است از بیمار خواسته شود که پیش از عمل برخی از داروها را مصرف نکند.
عمل فیوژن ستون مهره چگونه انجام میشود
در طی عمل
در طول جراحی بیمار تحت بیهوشی عمومی خواهد بود. جراحان تکنیکهای مختلفی را برای انجام جراحی فیوژن ستون فقرات به کار میبرند. تکنیک مورد استفاده به محل قرارگیری مهرهها، دلیل انجام و در برخی موارد سلامت عمومی و شکل بدن بیمار بستگی دارد.
به طور کلی، خشک کردن ستون مهره شامل موارد زیر است:
برش. برای دسترسی راحتتر به مهرهها، جراح در یکی از سه نقطه زیر برش انجام میدهد: در گردن یا پشت بدن دقیقاً بالای ستون فقرات، در هر دو طرف ستون فقرات، یا در شکم یا قفسه سینه تا بتواند از جلو به ستون فقرات دسترسی داشته باشد.
- آماده سازی گرفت استخوان. گرفتهای استخوانی که دو مهره را به هم میچسباند ممکن است از بانک استخوان یا استخوانهای خود بدن، معمولاً لگن برداشته شوند. در صورت استفاده از استخوان خودی، جراح برشی بالای استخوان لگن زده و قسمت کوچکی از آن را برمیدارد و سپس برش را میبندد.
- فیوژن. برای اتصال دائمی مهرهها جراح ماده پیوند استخوان را بین مهرهها قرار میدهد و با استفاده از صفحات فلزی، پیچ یا میله پیوند استخوان در محل مورد نظر در طی دوره بهبودی فیکس میشود.
- در برخی موارد، جراحان به جای پیوند استخوان از یک ماده مصنوعی دیگر استفاده میکنند. این مواد مصنوعی به رشد بهتر و سرعت بخشیدن به همجوشی مهرهها کمک میکنند.
بعد از عمل
معمولاً پس از خشک کردن ستون مهره بیمار دو تا سه روز در بیمارستان بستری خواهد بود. بسته به موقعیت و میزان عمل جراحی، ممکن است بیمار اندکی درد و ناراحتی را تجربه کند، اما معمولاً این دردها پاسخ خوبی به دارو میدهند.
پس از مراجعه به خانه، در صورت بروز علائم عفونت، با پزشک خود تماس بگیرید، مانند:
- قرمزی، حساسیت و تورم
- ترشح مایع از زخم
- لرز
- تب بالای 38 درجه سانتیگراد
ممکن است چندین ماه طول بکشد تا استخوانهای آسیب دیده در ستون فقرات بهبود یافته و فیوز شوند. پزشک ممکن است به بیمار توصیه کند که برای نگه داشتن ستون فقرات در فرم صحیح، از بریس استفاده کنید. فیزیوتراپی نیز میتواند به بیمار بیاموزد که چگونه حرکت کند، بنشیند، بایستد و راه برود به صورتی که ستون فقرات به درستی تراز شوند.
نتایج
فیوژن ستون فقرات به طور معمول درمان مؤثری برای شکستگی، ناهنجاری یا بی ثباتی مهرهها محسوب میشود. اما نتایج مطالعه زمانی گنگتر میشود که علت درد کمر یا گردن مشخص نباشد. در بسیاری از موارد، فیوژن ستون فقرات در درمان کمر درد غیر اختصاصی مؤثرتر از درمانهای غیر جراحی نیست.
نمیتوان در مورد علت دقیق کمردرد با قطعیت اظهار نظر کرد، حتی اگر فتق دیسک و یا چرخش استخوان در اشعه X مشاهده شود. در بسیاری از افراد شواهد مربوط به اشعه ایکس وجود مشکلات کمری را نشان میدهد در حالی که بیمار هیج دردی ندارد. بنابراین ممکن است علت درد به مشکلی که در اسکن نشان داده شده است، مربوط نباشد.
حتی اگر خشک کردن ستون مهره باعث تسکین علائم شود، مانع از بروز کمر درد در آینده نیست. بیشتر موارد دژنراتیو ستون فقرات ناشی از آرتروز است و جراحی بیماری را درمان نمیکند.
بی حرکت کردن بخشی از ستون فقرات استرس و فشار بیشتری را به نواحی اطراف القا میکند. این کار ممکن است باعث افزایش میزان انحطاط ستون فقرات شود؛ بنابراین ممکن است در آینده بیمار به جراحیهای بیشتر نخاع نیز نیاز داشته باشد.