انتشار این مقاله


نوشیدنی‌های شیرین؛ عامل خطری در افزایش بیماری‌های قلبی

چنانچه شما طرفدار نوشیدنی‌های شیرین هستید، پس احتمالا هیچ توجهی به قلبتان نمی‌کنید!

چنانچه شما طرفدار سودا (یک نوع نوشیدنی حاوی آب گازدار)، آبمیوه و انواعی مختلفی از نوشیدنی‌های شیرین هستید، پس احتمالا هیچ توجهی به قلبتان نمی‌کنید!

بررسی‌های جدید نشان می‌دهد که برطرف کردن تشنگی با نوشیدنی‌های شیرین و دارای شکر، نه‌تنها باعث افزایش وزن می‌شود، بلکه باعث افزایش احتمالِ ابتلا به بیماری‌هایی چون دیابت نوع ۲ و سندرم متابولیک می‌شود؛ در نهایت نیز به افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌انجامد.

Faadiel Essop، استاد برجسته‌ی دانشگاه Stellenbosch در جنوب آفریقا، بیان می‌دارد:

برخی از مطالعات نشان داده‌اند که دوبار مصرف نوشیدنی شکردار در هفته با افزایش خطر سندرم متابولیک، دیابت و بیماری قلبی و سکته‌ی مغزی همراه است. افزون برآن، تحقیقات دیگری نیز نشان داده‌اند که مصرف روزانه‌ی حداقل یک نوشیدنی شیرین، موجب افزایش فشارخون می‌گردد. این افزایش فشارخون در نوجوانان نیز رخ می‌دهد.


مقاله‌ی مرتبط: نوشیدنی های قندی، کابوس آمریکایی ها!


سندرم متابولیک زمانی اتفاق می‌افتد که فرد سه یا چند مورد از عوامل خطر ابتلا به بیماری قلبی را در خود داشته باشد؛ چربی شکم، میزان بالای تری‌گلیسیرید (نوعی چربی خون)، کاهش سطح کلسترول خوب (HDL)، افزایش قندخون و بالاتربودن سطح قندخون ناشتا براساس گفته‌ی انجمن قلب آمریکا (اما نه در حدی که در بیماران دیابتی مشاهده می‌شود.) از جمله‌ی این عوامل می‌باشند.


مقاله‌ی مرتبط: سندروم متابولیک چیست؟


محققان ۳۶ مطالعه‌ی انجام شده در ۱۰ سال گذشته را مورد بررسی قرار دادند که در آن‌ها تاثیر نوشیدنی‌های شیرین بر سلامت قلب و متابولیسم گزارش شده بود.
به گفته‌ی محققان، نتایج بسیار متنوع بود، اما اکثر آن‌ها نشان دادند که مصرف نوشیدنی‌های شیرین با ابتلا به سندرم متابولیک مرتبط است. باید توجه داشت که بیشتر مطالعات بر روی افرادی که بیش از پنج‌بار در هفته نوشیدنی‌های شیرین مصرف می‌کردند صورت گرفت.

بنا به گفته‌ی Essop هنوز دقیقا مشخص نیست که چگونه این نوشیدنی‌های حاوی شکر می‌توانند احتمال ایجاد سندرم متابولیک را افزایش دهند اما مطمئنا مصرف بیش از حد این نوشیدنی‌ها، با افزایش چربی دورشکم که عاملی موثر در ایجاد سندرم متابولیک است همراه می‌باشد؛ همچنین می‌تواند اضافه شدن وزن را نیز درپی داشته‌ باشد. او گفت که چنین نوشیدنی‌هایی با کاهش حساسیت به انسولین (خطر ابتلا به دیابت)، التهاب، افزایش کلسترول غیرطبیعی و فشارخون ارتباط دارد.

به گفته‌ی Essop؛ افرادی که نوشیدنی‌های شیرین مصرف می‌کنند، به اندازه‌ی افرادی که غذاهای شیرین می‌خورند(حتی اگر میزان کالری یکسانی هم داشته باشند)، احساس سیری نمی‌کنند؛ در نتیجه، عدم احساس سیری ممکن است به نوشیدن بیشتر این نوشیدنی‌ها منجر شود.

دکتر Joel Zonszein، مدیر مرکز دیابت بالینی مرکز پزشکی Montefiore در نیویورک، میوه را مثال خوبی در این زمینه می‌داند؛ اگر شما یک سیب بخورید، میزانی از شیرینی در دسترس بدنتان قرار می‌دهید. سیب علاوه بر قند، دارای فیبر زیادی است و که می‌تواند احساس سیری را در شما ایجاد کند. اما هنگامی که یک لیوان آب سیب می‌نوشید (این یک لیوان آب سیب، از سه یا چهار سیب تهیه شده‌است)، با توجه به اینکه فیبری هم ندارد، احساس سیری را در شما ایجاد نمی‌کند؛ درحالی که این میزان شیرینی بسیار زیاد بوده و سطح قندخون را افزایش می‌دهد.

دکتر William Cefalu، مدیر ارشد علمی پزشکی و مامور انجمن دیابت آمریکا، گفت:

مطالعات انجام شده در این بررسی‌ها، مطالعات مشاهداتی بودند. این مطالعات در درجه‌ی اول برای بررسی مشکلات پزشکی شروع خوبی هستند اما نمی‌توانند علت و معلول و همچنین روابط بین آن‌ها را توضیح دهند.

 او اضافه کرد:

با این وجود، چیزی که ما می‌توانیم از آن مطمئن باشیم این است که این نوشیدنی‌های شیرین، مقدار قابل توجهی کالری اضافی را بدون داشتن هیچ‌گونه فایده‌ی تغذیه‌ای در اختیار بدن ما قرار می‌دهند. مقداری کالری برای حفظ عملکردهای طبیعی بدن مورد نیاز است اما مقدار بیش از اندازه‌ی آن به افزایش وزن منجر می‌شود. داشتن وزن اضافه یک عامل خطر مهمی برای دیابت نوع ۲ و همچنین بسیاری از بیماری‌های قلبی می‌باشد.

بنا به گفته‌ی او نوشیدن آب در انتهای روز، بهترین راه آب‌رسانی به بدن، چه در افراد سالم و چه در افراد دیابتی می‌باشد.


مقاله‌ی مرتبط: اگر آب را جایگزین هر نوشیدنی دیگری کنید، چه می‌شود؟


Cefalu اشاره می‌کند که یکی از مهمترین استثناها، در مورد اشخاصی می‌باشد که قندخونشان کم است. در چنین افرادی برای پیشگیری از ایجاد عوارض جدی و همچنین افزایش سریع قندخون، می‌توان از نوشیدنی‌های شیرین همچون آبمیوه یا سودا استفاده کرد که در این زمینه بسیار مناسب هستند.

پونه تیزفهم


نمایش دیدگاه ها (0)
دیدگاهتان را بنویسید