در طول دوران بارداری توصیههای فراوانی از دیگران خواهید شنید که اغلب آنها هیچ اساس علمی نداشته و شایعاتی بیش نیستند. بیایید با تعدادی از این شایعات و حقایق آنها آشنا شویم.
-
غلط: استرس در دوران بارداری در هر صورت مضر است.
حقیقت: بررسیهای جدید نشان میدهد وجود میزان کمی استرس در دوران بارداری در واقع برای جنین مفید است! استرس سیستم عصبی جنین را هماهنگ میکند و نمو آن را سرعت میبخشد. مادرانی که استرس کمی را در دوران بارداری تجربه میکنند، عملکرد مغزی نوزاد ۲ هفتهای آنها نسبت به همزادانشان سریعتر بوده و تکامل سیستم عصبی و حرکتی کودکان ۲ سالهی آنها بهتر است.
-
غلط: مادران باردار باید از تمام شیرینیجات پرهیز کنند.
حقیقت: یک استثنای مهم وجود دارد؛ شکلات! بررسیهای جدید نشان میدهد، فرزندان زنان بارداری که هر روز شکلات میخورند، در ۶ ماهگی بیشتر لبخند میزنند و کمتر میترسند. مطالعهای دیگر نیز بیان میکند مادرانی که در طول هفته، ۵ وعده یا بیشتر شکلات مصرف میکنند، ۴۰ درصد کمتر در خطر فشار خون بالا و پرهاکلامپسی قرار دارند.
-
غلط: مادران باردار باید از خوردن غذای دریای پرهیز کنند.
حقیقت: بنابر تحقیق منتشر شده، در واقع مادرانی که از ماهیهای غنی از امگا-۳ و گوگرد کم استفاده میکنند، صاحب فرزندان باهوشتری خواهند شد. مصرف هفتگی حداقل ۳۷۰ گرم غذای دریایی در طول بارداری، باعث خواهد شد کودکان امتیاز آیکیو کلامی بالاتری داشته باشند، از مهارتهای ارتباطی و اجتماعی بهتر و قوای بدنی مناسبتری برخوردار باشند.
-
غلط: بارداری صرفا یک دورهی ۹ ماهه تا به دنیا آمدن نوزاد خواهد بود.
حقیقت: دانشمندان معتقد هستند که بارداری یک دورهی حیاتی در طول زندگی است. یک دوره برای پایه ریزی سلامتی و بیماریهای بعدی در طول زندگی. هر آنچه در این دوره بر مادر و جنین میگذرد بر زندگی آیندهی آنها نیز تأثیر خواهد گذاشت.
-
غلط: جنین درون رحم تحت تأثیر تغییرات و اتفاقات خارج از بدن قرار نمیگیرد.
حقیقت: بسیاری از چیزهایی که زن باردار در طول مدت بارداری با آن مواجه میشود –هوایی که تنفس میکند، خوراکی که میخورد، آنچه مینوشد و مواد شیمیایی که با آن در تماس است- بر سلامت جنین تأثیرگذار هستند. مادران میتوانند برای حفاظت جنین خود، از الکل و سیگار پرهیز کنند و از ظروف پلاستیکی دارای فتالات استفاده نکنند.
-
غلط: همهی زنان باردار در دوران بارداری خوشحال و بانشاط هستند.
حقیقت: بررسیها ثابت میکند مادران باردار هم به اندازه سایر افراد در خطر اختلالات روانی هستند. ۲۰ درصد از زنان باردار در طول بارداری به اضطراب و افسردگی مبتلا میشوند. ابتلا به افسردگی در طول بارداری خطر زایمان زودرس و پایین بودن وزن تولد را افزایش میدهد. لازم است در صورت احساس خطر ابتلا به افسردگی، با پزشک برای یافتن راه حل مناسب مشورت شود.
-
غلط: بروز دیابت و چاقی در طول زندگی بستگی به سبک زندگی در جوانی داشته و هیچ ارتباطی به زمان جنینی ندارد.
حقیقت: همان اندازه که سبک زندگی خود ما بر سلامتی ما تأثیرگذار است، عادات رفتاری مادران ما در طول بارداری نیز بر زندگی ما بیتأثیر نیست. تأثیری که پایین بودن وزن هنگام تولد بر عملکرد عروق در سالهای پس از تولد دارد، به اندازهی استعمال سیگار مضر است. به ازای هر ۱ کیلوگرم کم بودن وزن نسبت به حالت طبیعی، ظرفیت عروق به اندازه کشیدن روزانهی ۲۰ نخ سیگار به مدت ۴/۵ سال، کاهش مییابد.
-
غلط: اضافه وزن در زمان کودکی ارثی است و به عادات غذایی خانوده بستگی داشته و هیچ ارتباطی با آنچه در دورهی جنین اتفاق افتاده ندارد.
حقیقت: مادرانی که بیش از میزان توصیه شده بر وزن خود میافزایند، احتمال آنکه صاحب فرزندانی با وزن زیاد بشوند ۴ برابر بیشتر است. کودکانی که از مادرانی با وزن طبیعی متولد میشوند کمتر چاق شده و بدن آنها کربوهیدرات و چربی را بهتر هضم و جذب میکند.
-
غلط: باید در زمان بارداری به ازای ۲ نفر غذا بخورید.
حقیقیت: در زمان بارداری تنها در ۳ ماههی سوم لازم است ۲۰۰ کالری بیشتر از حالت عادی انرژی دریافت کنید.
-
غلط: تمایل به خوردن چیزهای عجیبی خواهید داشت.
حقیقت: برخلاف عقاید بسیاری از افراد، تمام مادران تمایل به خوردن ترشی یا غذاهای معمول را ندارند. اشتها تحت تأثیر تغییرات هورمونی و اثر آن بر حواس چشایی و بویایی تغییر میکند. افزایش و کاهش ناگهانی قند خون تمایل شما را به خوردن شیرینیجات تحریک میکند. در صورتی که برای خوردن اجسام غیرخوراکی مثل گرد و خاک، آجر یا مواد شویند اشتهای زیادی دارید، ممکن است نشان دهندهی کمخونی باشد؛ بنابراین لازم است با پزشک مشورت کنید.