انتشار این مقاله


تاثیر دز بالای مصرف ویتامین D در سفتی دیواره‌ی شریان

محققان نشان داد که در تنها ۴ ماه دوز بالای ویتامین D سفتی شریانی را در جوانان، افراد چاق و حتی افراد با چاقی مفرط کاهش داد.

محققان نشان داد که در تنها ۴ ماه دوز بالای ویتامین D سفتی شریانی را در جوانان، افراد چاق و حتی افراد با چاقی مفرط کاهش داد. دیواره‌ی شریان‌ها یک جز مستقل در پیش‌بینی بیماری‌ها و مرگ‌و‌میر ناشی از این بیماری‌ها در سیستم قلبی عروقی است که در اثر کمبود ویتامین D ممکن است بروز کند، این‌ها یافته‌های دکتر یابین دانگ-Yabin Dong- متخصص ژنتیک و متخصص قلب و عروق در موسسه‌ی پیشگیری جورجیا در دانشکده‌ی پزشکی جورجیا در دانشگاه آگوستا است. محققان با در دست‌داشتن اطلاعات اولیه و اطلاعات ۱۶ هفته بعد از آغاز مطالعه به نتایج جالبی دست یافتند مطالعه‌ای که در آن ۷۰ آفریقایی-آمریکایی که بازه‌ی سنی آن‌ها بین ۱۳ تا ۴۵ بود و تمام آن‌ها دارای درجاتی از سفتی شریانی بودند که هریک مقادیر متفاوتی از ویتامین D را به دلیل نقش موثرش در سلامت استخوان دریافت کرده بودند. در این مطالعه که به نظر می‌رسد اولین مطالعه در نوع خود بود، محققان دریافتند که سفتی دیواره‌ی شریانی در زمان استفاده از مکمل‌های ویتامین D و در دوزهای مشخص مصرفی در این افراد معین چنین نتایجی بدست آمده است. آنان نتایج یافته‌های خود را در ژورنال PLOS ONE به چاپ رساندند. دانگ، یکی از نویسندگان این مقاله می‌گو‌ید

سیاه‌پوستان چاق یا دارای چاقی مفرط بیش از همه در معرض کمبود ویتامین D هستند لذا چراکه پوست تیره‌تر به میزان کمتری نور خورشید را دریافت می‌کند. پوست بدن در پاسخ به میزان جذب نور خورشید ویتامین D می‌سازد و چربی ویتامین D تولید شده را به دلیلی که هنوز ناشناخته است از دست‌رس بدن خارج می‌کند.

دکتر آناس رائید، محقق مستقر در MCG Department و نویسنده‌ی اول این مقاله می‌گوید

شرکت‌کنندگان در این مطالعه مقداری برابر با ۴۰۰۰ واحد بین‌المللی یعنی چیزی بیش از ۶ برابر میزان ویتامین D دریافتی(۶۰۰ واحد بین‌المللی) که همان میزانی است که موسسه‌ی بین‌المللی پزشکی برای بسیاری از بزرگسالان و کودکان توصیه می‌کند.

درحال‌حاضر، این دوز از ویتامین D بالاترین و امن‌ترین دوز ویتامین D است که توسط موسسه‌ی بین‌المللی پزشکی اعلام شده است، و میزان سفتی دیواره‌ی شریان‌ها را بیشتر و سریعتر از عوامل دیگر کاهش می‌دهد: ۱۰/۴ درصد از افراد تنها در ۴ ماه. رائید معتقد است که

این درصد و این میزان کاهش سفتی قابل توجه و بسیار سریع‌تر از حد انتظار است.

میزان ۲۰۰۰ واحد بین‌المللی ویتامین D باعث کاهش سفتی شریانی در دو درصد افراد تنها در این مدت زمان تعیین‌شده، شده‌است. در واقع در دوز ۶۰۰ واحد سفتی شریانی به آهستگی شروع به افزایش کرد و گروه کنترل در این مطالعه شاهد افزایش ۲/۳ درصدی در سفتی دیواره‌ی شریانی در این مدت زمان تعیین شده بودند. محققان در این آزمایش از روش غیرتهاجمی و سرعت و شتاب امواج نبض برای سنجش میزان سفتی شریانی استفاده کردند. و گزارش‌های مربوط به سفتی شریانی از شریان کاروئید در ناحیه‌ی گردن و شریان فمورال پا که شریان اصلی بدن در تامین خون اندام تحتانی محسوب می‌شود، بدست آمدند. انجمن قلب آمریکا این نتایج اولیه برای اندازه‌گیری سفتی دیواره‌ی شریانی در اختیار دانشمندان این مطالعه قرار داده است. زمانیکه قلب شروع به تپش می‌کند یک جریان موجی را در داخل شریان ایجاد می‌کندکه این موج‌ها در یک قلب سالم با سیستم رگی سالم کوچکتر و کمتر خواهند بود. این تست اساسا سرعت جریان خون را در رگ‌ها اندازه می‌گیرد و در چنین حالتی حرکت سریع خون در رگ‌ها چندان خوب به نظر نمی‌رسد. زمانی‌که دیواره‌ی شریان سفت است و پالس‌های موجی با سرعت بیشتری در عروق  دیده می‌شوند که این‌ها در واقع ریسک ابتلای به بیماری کاردیومتابولیک را در آینده افزایش خواهدداد؛ این بیماری مزتبط با میزان سوخت‌و‌ساز قلب است. دوزهای مختلف مصرفی توسط شرکت کنندگان در این مطالعهی کور دور از چشم بودند به طوری‌که هیچ‌یک از شرکت‌کنندگان و هیچ‌یک از محققان از میزان مصرف و یا نوع ماده‌ی دریافتی افراد اطلاعی نداشتند تا زمانی‌که مطالعه تمام شد و اطلاعات به منظور آنالیز مورد مشاهده و استفاده قرار گرفت. و هر دو گروه کیس و کنترل ویتامین D و پلاسبو را به صورت ماهیانه در GPI  دریافت می‌کردند تا از مصرف مواد انتخابی توسط شرکت کنندگان اطمینان کافی حاصل شود و از مصرف دارو توسط خود شرکت‌کنندگان و در خانه اجتناب شده است. دانگ همچنین نویسنده‌ی مقاله‌ی مشابهی در سال ۲۰۱۵ بوده که در مجله‌ی BioMed Central Obesity به چاپ رسید که نشان می‌داد مصرف ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ واحد از ویتامین D  در افراد مشابه با گروه کیس و کنترل موثرترین و اپتیمم حالت استفاده از ویتامین D خواهد بود. مصرف ۴۰۰۰ واحد ویتامین در مدت ۸ هقته تاثیر بیشتری در سلامت عروق خونی داشته است و همچنین باعث سرکوب بهتر هورمون پاراتیروئید شده است هورمونی که علیه ویتامین D عمل  میکند و در تلاش است که با جذب میزان بیشتری کلسیم باعث بهبودی سلامت استخوان می‌شود. براساس گزارشات مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها، بیماری‌های قلبی اولین عامل مرگ و میر در ایالات متحده است و جالب‌تر اینکه سیاه‌پوستان بیش از سفید پوستان در معرض ابتلا به بیماری‌های قلب و عروق هستند و در عین حال احتمال ابتلای سیاه‌پوستان به بیماری‌های قلبی در سال‌های جوانی بیش از سفیدپوستان خواهد بود. نوسنده همچنین اضافه کرد که سیاه‌پوستان به مراتب استعداد بیشتری در سفتی دیواره‌ی شریانی و کمبود ویتامین D نسبت به سفیدپوستان دارند. با این حال که هنوز به طور کامل و دقیق فایده‌ی ویتامین D در بدن مشخص نشده است اما می‌توان گفت که این ویتامین به روش‌های مختلف تاثیر قابل‌توجه و ویژه‌ای بر روی سلامتی عروق خونی دارند. مطالعات آزمایشگاهی بر روی موش‌ها نشان می‌دهد که موش‌هایی که دچار کمبود رسپتورها ویتامین D بودند فعالیت بیشتری در سیستم تنظیمی رنین-آنژیوتانسین-آلدسترون داشتند که افزایش فعالیت این مکانیسم باعث انقباض عروق خونی شده که خود این انقباض عاملی در سفتی دیواره‌ی شریان‌هاست. ویتامین D همچنین باعث سرکوب تکثیر سلولی سلول‌های عضله‌ی صاف، فعالیت ماکروفاژی و کلسیفیه شدن عروق خونی می‌شود که همگی منجر به افزایش ضخامت دیواره‌ی عروق خونی و از بین‌رفتن انعطاف‌پذیری عروق خونی می‌شود همچنین ویتامین D میزان التهاب را کاهش می‌دهد، التهاب یک مکانیسم اساسی در افراد مبتلا به چاقی مفرط است که باعث پیشرفت بیماری‌های شریان کرونری می‌شود. دانگ و رائید بیان داشتند که :

حال وقت آن رسیده است که یک مطالعه در ابعاد بزرکتر ترتیب دهیم و مطالعه ی خود را در مورد افرادی که ریسک خطر ابتلایشان بیشتر است، بیشتر مورد بررسی قرار دهیم و پیشرفت شرکت‌کنندگان را در مدت زمان طولانی‌تری مورد برسی قرار دهیم. یک سال مطالعه‌ی بیشتری اطلاغات و ایده‌های بیشتری را در اختیارمان قرار خواهد داد.

دانگ همچنین تاکید داشت که سرعت و شتاب امواج پالسی و میزان فشار خون قابل تعریف هستند اما قابل معاوضه نیستند و رائید همچنین اضافه کرد که شاید در آینده پزشک شما در هنگام مراجعه میزان سفتی دیواره‌ی شریانی شما را بسنجد و آن را به عنوان یک شاخص در تخمین سلامتی شما مورد بررسی قرار دهد. هیچ تغییر قابل توجهی در میزان وزن و یا فشارخون  بعد از یک مطالعه‌ی ۱۶ هفته‌ای دیده نشد. موسسه‌ی پزشکی اخیرا مصرف ۸۰۰ واحد ویتامین D برای افراد ۷۰ سال و به بالا را پیشنهاد کرده است درحالیکه دوز مصرفی در افراد بالغ به طور متوسط با حداقل مقدار ۲۰۰۰ واحد و حداکثر مقدار ۴۰۰۰ واحد پیشنهاد شده است. بیش از ۸۰ درصد آمریکایی بیشتر زمان خود را در طول روز به دور از خورشید می‌گذرانند و با مشکلات ناشی از کمبود ویتامین D  دست‌وپنجه نرم می‌کنند. دانگ در توصیه به این افراد توصیه می‌کند که باید روزانه به میزان ۱۵ دقیقه نور خورشید مستقیم را در ساعات ۱۰ صبح تا ۲ بعدالظهر درسافت کنند قبل از اینکه پوستتان شروع به شروع به قرمز شدن کند بیشترین میزان ویتامین D خود را دریافت کردید. موادغذایی از جمله شیر و فرآورده‌های شیری مثل پنیر و ماست، چربی ماهی و برخی از سبزیجات مانند کلم منابع خوب غذایی محسوب می‌شوند و محققان معتقدند مکمل‌های ویتامین D یک راه ارزان و ایمن برای تامین ویتامین D است.

پرنیا پویا


نمایش دیدگاه ها (0)
دیدگاهتان را بنویسید