همۀ ما راجع به تأثیرات زیانبار مصرف تنقلات (Junk Food) شنیدهایم و خواندهایم؛ ولی هر غذای مضری لزوماً جزو تنقلات محسوب نمیشود.
در این مجموعه به معرفی ۲۹ مادۀ غذایی خواهیم پرداخت که عمرمان را به تاراج میبرند و ما شاید بدون دانستن این مسئله روزانه تعداد قابل توجهی از این مواد غذایی را وارد رژیم غذایی خود میکنیم.
کافیمیت (Coffee Creamer)
“کرمی کنندۀ قهوه” که در کشور عموماٌ تحت عنوان کافیمیت (Coffee-Mate، یکی از محصولات شرکت نستله در این زمینه) شناخته میشود، حاوی ترکیب سفیدکنندهای به نام تیتنایوم دیاکسید (Titanium Dioxide) است که اصلاً در کرمهای ضدآفتاب استفاده میشود. مطالعات خطرناک بودن این ترکیب را بر روی سلامت موشها اثبات کردهاند که به احتمال قوی میتواند برای انسان نیز خطرات قابل توجهی داشته باشد. این محصول همچنین سرشار از چربیهای ترانس نیز میباشد.
شیرۀ درخت افرا (Maple Syrup)
البته این محصول همانطور که از نامش مشخص است، شربتی است که از جوشانیدن شیرۀ درخت افرا به دست میآید. این محصول یکی از معدود شیرینکنندههای طبیعی موجود در بازار است؛ با این حال حاوی مقدار زیادی قند میباشد که استفاده از آن را کمی با خطر مواجه میکند.
هات داگ
هات داگ یکی از معدود غذاهایی است که در ایالات متحده همچنان مجوز استفاده از رنگ خوراکی Orange B را دارد. مصرف دوز بالای این رنگ به مشکلات کبدی و صفراوی میانجامد.
پرتقال رنگشده (Dyed Oranges)
پرتقالهای روشن نسبت به انواع معمولی، خیلی زودتر از قفسۀ فروشگاهها خالی میشوند. رنگهای Citrus Red 1 / Cirtus Red 2 – که برای جذابتر نمودن پرتقال استفاده میشوند – در صورت مصرف زیاد به سرطان و آسیبهای کروموزومی ختم میشوند.
برگ ریواس (Rhubarb Leaves)
خوردن برگ ریواس باعث ایجاد حالت تهوع و احساس سوزش در دهان و گلو شده و روی تنفس نیز تأثیر سوء میگذارد. این به دلیل اگزالیک اسید (Oxalic Acid) موجود در این برگهاست که میتواند در کلیه به کریستالهای اگزالات (Oxalate) تبدیل شود. آسیبهای کلیوی و تجمع مواد دفعی در خون از پسامدهای مصرف برگ ریواس است.
مانیوک (Cassava)
مانیوک خام حاوی لینامارین (Linamarin) است که در صورت مصرف، در بدن تبدیل به سیانید (Cyanide) میشود. از همین رو، این گیاه باید به صورت پخته (آبپز، فرپز، بخارپز) استفاده شود. اگر کاساو به درستی برای مصرف پردازش نشود میتواند برای کودکان خطرناک باشد.
بلغور عربی (Couscous)
مطالعات محققان استرالیایی نشان میدهد که این بلغور با شاخص گلوکز (Glycemic Index) نسبتاً بالای ۶۵ نسبت به برنج قهوهای (۵) تأثیر قابل توجهی بر روی سطح گلوکز خون دارد. بنابراین مصرف زیاد آن منجر به افزایش قند و متعاقباً انسولین خون میشود. به علاوه این بلغور نسبت به غلات دیگر ارزش غذایی چندان بالایی ندارد.
نوشیدنیهای ورزشی (Sports Drinks)
تأمین الکترولیتهای از دست رفتۀ بدن پس از یک ورزش سنگین، اهمیت بالایی دارد؛ ولی این بدین معنی نیست که با استفاده از هر نوع نوشیدنی مجاز به انجام این کار هستیم. نوشیدنیهای ورزشی همانند سایر نوشیدنیهای قندی، بهتر است استفاده نشوند. این نوشیدنیها حاوی انواع رنگهای شیمیایی و کلوفان چوب (Wood Rosin) میباشند و از این نظر با سرطان ارتباط دارند.
چای سرد (Iced Tea)
نوشیدن چای سرد در طول روز، لزوماً بهتر از نوشیدن نسخۀ معمولی داغ (!) آن نیست؛ خصوصاً اگر این چای سرد از نوع صنعتی و پرشکر باشد. مقداری کافئین در طول روز برای بدن خوب است، از این نظر چای سرد میتواند جایگزین مناسبی برای انواع نوشابهها و قهوه باشد؛ با این حال مصرف مداوم کافئین ابداً خوب نیست.
آدامس
هر چند آدامس اصلاً غذا نیست، جویدن آدامس خصوصاً هنگامی که نمیتوانید غذا بخورید میتواند رژیم غذاییتان را برهم بزند. گزارشات حاکی از آن است که افرادی که آدامس میجوند [نسبت به سایر افراد] تمایل بیشتری برای مصرف چیپس و شکلات پیدا میکنند (به دلیل مزۀ آدامس که زیر دندان باقی میماند) تا مصرف میوه و سبزیجات. آدامس جویدن همچنین حجم هوای ورودی به مری را نیز افزایش داده و منجر به بروز نفخ میشود.