اکثر مردم میدانند که داروهای روانپزشکی، در کاهش علائم مرتبط با انواع مختلفی از اختلالات روانی همچون افسردگی، اختلال دوقطبی، بیش فعالی(ADHD)، اسکیزوفرنی، اضطراب و مواردی این چنین نقش دارند. داروهای روانپزشکی، به عنوان بخش مهمی از برنامهی جامعِ درمانی موثر برای افراد دارای اختلالات روانی و یا بیماران روانی تلقی میشوند.
خوب است بدانیم که اغلب چه داروهایی برای این نوع از اختلالات روانی در ایالات متحده تجویز میشود. به گفتهی QuintilesIMS، شرکت ارائه دهندهی اطلاعات و خدمات دارویی، عنوانِ ۲۵ داروی روانپزشکی در سال ۲۰۱۶ منتشر شده است.
در سال ۲۰۱۶، برای اولین بار Zoloft یا همان داروی سرترالین نسبت به داروی Xanax (آلپرازولام) به عنوان دارویی که بیشتر تجویز میشد معرفی شد. سرترالین معمولا برای بهبود علائم افسردگی تجویز میشود حال آنکه آلپرازولام در بهبود اضطراب موثر است. Lexapro (اس سیتالوپرام) نیز دومین داروی ضدافسردگی لقب گرفت. این دارو جزو داروهای بازدارندهی بازجذب سروتونین (SSRIs) است که در درمان افسردگی بالینی مورد استفاده قرار میگیرد.
مقالهی مرتبط: حقایقی در مورد افسردگی
تاکنون، شایعترین اختلال روانی که برای آن داروی روانپزشکی تجویز میشود، افسردگی بالینی است. اگرچه اختلال روانیِ رایجی نمیباشد، اما به نظر میرسد که اکثر نسخههای روانپزشکی برای درمان این نوع از اختلال نوشته میشوند. بیش از ۳۳۸ میلیون نسخه تحت عنوان داروهای ضدافسردگی در سال ۲۰۱۶ نوشته شده است! این تعداد نسخه در ایالت متحده که برای مردان، زنان و حتی کودکان نوشته شده بیشتر از بین این ۲۵ داروی برتر بوده اما در مواردی هم خارج از عنوان این داروها نیز تجویز شده است.
پر مصرفترین داروهای روانپزشکی در سال ۲۰۱۶
- Zoloft (سرترالين) _ افسردگی
- Xanax (آلپرازولام) _اضطراب
- Lexapro (اس سیتالوپرام) _ افسردگی
- Celexa (سیتالوپرام) _ افسردگی
- Wellbutrin (بوپروپیون) _ افسردگی
- Desyrel (ترازودون) _ اضطراب و افسردگی
- Prozac (فلوکستین) _ افسردگی
- Adderall (دکستروآمفتامین و آمفتامین) _ اختلال کم توجهی یا همان بیش فعالی
- Ativan (لورازپام) _ اضطراب
- Cymbalta (دولوکستین) _ افسردگی
- Effexor (ونلافاکسین) _ افسردگی
- Seroquel (کواتیاپین) _ اختلال دوقطبی، افسردگی
- Concerta (متیل فنیدات) _ اختلال کم توجهی یا همان بیش فعالی
- Kapvay (کلونیدین) _ اختلال کم توجهی یا همان بیش فعالی
- Lamictal (لاموتریژین) _ اختلال دوقطبی
- Paxil (پاروکستین) _ افسردگی
- Elavil (امی تریپتیلین) _ افسردگی
- Remeron (میرتازاپین) _ افسردگی
- Vyvanse (ليزدگزامفتامين) _ اختلال کم توجهی یا همان بیش فعالی
- Depakote (دیوالپراکس) _ اختلال دوقطبی
- Risperdal (ریسپریدون) _ اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی
- Abilify (آریپیپرازول) _ اختلال دوقطبی، افسردگی، اسکیزوفرنی
- Zyprexa (الانزاپین) _ اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی
- Intuiv (گوینفسین) _ اختلال کم توجهی یا همان بیش فعالی
- Lithium (لیتیوم کربنات) _ اختلال دوقطبی
داروهای روانپزشکی فقط باید توسط روانپزشكِ خود بیمار تجویز شوند. مؤثرترین درمان برای اغلب اختلالات روانی، به ندرت تنها دارو میباشد. یک رویکرد درمانیِ ترکیبی که شامل رواندرمانی نیز باشد، نتایج سریعتر و بازدهی مثبتتری را برای کسانی که با بیماری روانی دست و پنجه نرم میکنند در پی خواهد داشت.
مقالهی مرتبط: ۹ نشانهی ابتلا به بیماریهای روانی
بسیاری از مردم تنها به مصرف دارو اکتفا میکنند یا حتی فقط داروهایی را که دکتر خانوادگیشان تجویز میکند مصرف میکنند؛ چه بسا ممکن است هرگز نزد متخصص بهداشت روان همچون یک روانشناس یا روانپزشک نیز نروند! اگر به تازگی شخصا پی بردهاید که به اختلالات روانی دچار شدهاید، حتما به یک روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید تا از وضعیت خود آگاه شوید. در این شرایط گزینههای درمانی بیشتری را نیز مد نظر قرار دهید. استراتژیهای درمانی و مراقبتی بسیاری وجود دارد که در این باره میتوانید با درمانگر خود مشورت کنید. بسیاری از افراد، گروههای پشتیبانی آنلاین را نیز در این زمینه موثر میدانند.
مهمترین نکته این است که برای مداوای خود، بهترین و موثرترین درمان را در پیش گیرید!