عفونت HPV شایع ترین عفونت ناشی از تماس جنسی است. تخمین زده می شود بیش از ۸۰ درصد زنان و مردان آمریکایی در نقطه ای زندگی شان به HPV الوده شده اند. این ویروس می تواند باعث ایجاد سرطان دهانه رحم شود. بنابراین پیشگیری از این عفونت امری ضروری است. واکسینه کردن دختران جوان، قبل از شروع فعالیت جنسی، باعث پیشگیری از سرطان دهانه رحم خواهد شد. با ما همراه باشید تا با انواع واکسن HPV ، میزان موثر بودن هرکدام و عوارض جانبی آن ها آشنا شوید.
انواع واکسن HPV
در ایالات متحده آمریکا تا کنون دو واکسن برای پیشگیری از عفونت HPV تایید شده است. گارداسیل (واکسن چهارگانه ترکیبی HPV های نوع ۱۶ و ۱۸ و ۶ و ۱۱) و سرواریکس (واکسن دوگانه ترکیبی HPV های نوع ۱۶ و ۱۸). هر دو واکسن از پروتئین های ویروس تهیه شده اند و DNA ویروسی ندارند؛ بنابرین باعث ایجاد عفونت HPV نخواهند شد. هر دو واکسن برای پیشگیری از عفونت HPV طراحی شده اند و نقشی در درمان عفونت موجود HPV ندارند. چون ایجاد سرطان دهانه رحم ممکن است بیش از ۱۰ سال از ابتلا به HPV طول بکشد، اما زخم های پیش سرطانی ممکن است زود تر پیدا شوند، بسیاری از کارآزمایی های بالینی در نقطه CIN (نئوپلازی داخل اپیتلیالی دهانه رحم) یا آدنوکارسینوم درجا تمام شده اند.
واکسن چهارگانه یا واکسن گارداسیل
واکسن چهارگانه یا گارداسیل در ژوئن ۲۰۰۶ توسط سازمان غذا و دارو (FDA) برای پیشگیری از بیماری های مرتبط با HPV در زنان و دختران ۹ تا ۲۶ ساله تایید شد؛ این بیماری ها شامل موارد زیر هستند:
سرطان دهانه رحم که توسط hpv های نوع ۱۶ و ۱۸ ایجاد می شود، زگیل های تناسلی حاصل از عفونت با hpv های نوع ۶، ۱۱ یا ۱۸( CIN-1-3 ، آدنوکارسینوم درجا دهانه رحم، نئوپلازی داخل اپی تلیالی فرج درجه (grade) 2 و درجه ۳ ، نئوپلازی داخل اپیتلیالی واژن درجه ۲ و درجه ۳)
در سپتامبر ۲۰۰۸، واکسن گارداسیل به منظور پیشگیری از سرطان واژن و فرج در جمعیت بیماران مشابه داده شد. در اکتبر همان سال، واکسن چهارگانه hpv برای جلوگیری از زگیل های تناسلی ایجاد شده توسط HPV 6,11 در پسران و مردان ۹ تا ۲۶ ساله تایید شد.
در واکسن گارداسیل از آلومینیوم هیدروکسی فسفات آمورف به عنوان ماده یاور (adjuvant) استفاده شده است. این واکسن دارای هیچ گونه آنتی بیوتیک، تیمروزال یا سایر مواد نگهدارنده نمی باشد. واکسن چهارگانه به صورت دوز تزریقی عضلانی ۰.۵mL در صفر، دو و شش ماه داده می شود.
بهره وری واکسن گارداسیل
بهره وری واکسن گارداسیل در دو مطالعه فاز ۲ و سه مطالعه فاز ۳ دوسو کور، تصادفی،کنترل شده و بین المللی که شامل ۲۴,۵۹۶ فرد ( ۲۰,۵۴۱ زن و ۴,۰۵۵ مرد) بود، ارزیابی شده است. در آنالیز ترکیبی مطالعه های فاز ۲ و دو مطالعه فاز ۳ ، بهره وری واکسن چهارگانه در پیشگیری از CIN-2 یا CIN-3 یا آدنوکارسینوم درجا ی ناشی از انواع HPV، نود و هشت درصد بوده است. این آنالیز ترکیبی بعد از سه سال پیگیری زنانی که هنگام واکسینه شدن HPV منفی بودند و تمام دوز های واکسن را دریافت کرده بودند، به دست آمد.
در مطالعه فاز ۳ انجام شده در مردان، بهره وری واکسن چهارگانه ۸۶ درصد در پیشگیری از عفونت مداوم و ۹۰ درصد در پیشگیری از زخم های خارجی ناشی از انواع HPV واکسن نشان داده شد. این آنلیز نیز بعد از سه سال پیگیری مردانی که برای انواع HPV مرجع منفی بودند (با این HPV ها عفونی نشده بودند) به دست آمد.
بیشتر بخوانید:
- تاییدیه جدید واکسن HPV برای بزرگسالان تا ۴۵ سالگی. آیا باید آن را بزنند؟
- قدم بعدی پس از تولید واکسن HPV چیست؟
- واکسن HPV جدید برای پیشگیری از سرطان های سر و گردن مرتبط با HPV
واکسن دوگانه یا واکسن سرواریکس
در اکتبر سال ۲۰۰۷ واکسن سرواریکس در آمریکا به تایید سازمان غذا و دارو رسید. اندیکاسیون تایید شده، پیشگیری از بیماری هایی است که به علت HPV های ۱۶ و ۱۸ ایجاد می شوند: سرطان دهانه رحم، CIN-1-3 و آدنوکارسینوم درجای دهانه رحم.
واکسن دوگانه حاوی یک سیستم یاور (adjuvant system) ASO4 منحصر به فرد است. این سیستم یاور ترکیبی از آلومینیوم هیدروکسید و مونوفسفریل لیپید A است. واکسن دوگانه هیچ گونه آنتی بیوتیک، تیمروزال یا سایر مواد نگهدارنده ندارد. و به صورت دوز تزریقی عضلانی ۰.۵mL در صفر، یک و شش ماه داده می شود.
بهره وری واکسن سرواریکس
بهره وری واکسن سرواریکس در یک مطالعه فاز ۲ و یک مطالعه فاز ۳ دوسو کور، تصادفی،کنترل شده و بین المللی که شامل ۱۹,۷۷۸ زن بود، ارزیابی شد. بهره وری واکسن برای مطالعه فاز ۳ (n=18,644) در پیشگیری از CIN-2، CIN-3 یا آدنوکارسینوم درجا ناشی از انواع HPV واکسن، ۹۳ درصد نشان داده شد. این آنالیز بعد از ۳۵ ماه پیگیری در زنانی که برای HPV واکسن منفی بودند و هر سه دوز واکسن را دریافت کرده بودند، به دست آمد.
مطالعه فاز ۲، تا ۶.۴ سال (به طور میانگین ۵.۹ سال) در ۷۷۶ بیمار پیگیری شد و بهروه وری واکسن در پیشگیری از بیماری های ذکر شده ۱۰۰ درصد گزارش شد.
عوارض جانبی واکسن گارداسیل و سرواریکس
هر دو واکسن باعث ایجاد واکنش های موضعی گذرا و متوسطی شدند که شایع تر از گروه کنترل بود. شایع ترین عوارض جانبی برای واکسن گارداسیل، علاوه بر واکنش های محل تزریق، سردرد، تب، حالت تهوع و سرگیجه بود. خستگی، سردرد، درد عضلات ، درد مفاصل و علائم گوارشی شایع ترین عوارض ناشی از تزریق واکسن سرواریکس بودند. هیچ عارضه جدی سیستمیکی که به نظر برسد به علت واکسن ها ایجاد شده است، چه در کارآزمایی های بالینی و چه در نظارت های بعد از عرضه به بازار گزارش نشده است. سنکوپ بعد از واکسیناسیون در نوجوانان گزارش شده است. بنابراین باید تا ۱۵ دقیقه بعد از تزریق بیماران باید تحت نظر باشند.