اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی ( PMDD ) یک اختلال سلامتی مشابه با PMS اما شدیدتر از آن است. اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی سبب زودرنجی، افسردگی یا اضطراب شدید ۱ یا ۲ هفته پیش از شروع پریود میشود. علائم معمولا ۲ الی ۳ روز پس از شروع قاعدگی از میان میرود. معمولا برای تسکین علائم نیاز به درمان دارویی یا دیگر روشهای درمانی خواهد بود.
PMDD چیست؟
اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی مشابه PMS است و یک یا دو هفته قبل از شروع قاعدگی همزمان با کاهش سطح هورمونی پس از تخمکگذاری بروز مییابد. علائم PMDD از PMS شدیدتر میباشد مثل افسردگی، زودرنجی و اضطراب شدید.
چه کسانی به PMDD مبتلا میشوند؟
بیش از ۵ درصد زنان در سنین باروری اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی را تجربه میکنند. بسیاری از زنان مبتلا به PMDD مضطرب و افسرده میشوند.
علائم PMDD چیست؟
- رنجش و عصبانیت طولانی مدت که دیگران را تحت تأثیر قرار میدهد.
- احساس غم و درماندگی یا حتی داشتن افکار خودکشی
- احساس اضطراب و تنش
- حملات پانیک
- تغییرات خلقی یا زیاد گریه کردن
- کاهش انگیزه در فعالیتهای روزمره و ارتباط با دیگران
- اختلال در تفکر و تمرکز
- خستگی یا کاهش سطح انرژی
- افزایش اشتها و پرخوری
- اختلالات خواب
- احساسات شدید خارج از کنترل
- علائم جسمی مثل درد شکمی، نفخ، درد پستانها، سردرد و دردهای عضلانی و مفصلی
عامل ایجاد PMDD چیست؟
محققین دلیل PMS و PMDD را به طور قطع کشف نکردهاند. تغییرات هورمونی در طول چرخهی قاعدگی نقش اساسی در این امر ایفا میکند. سروتونین نیز در بروز اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی بیتأثیر نیست. سطح هورمون سروتونین در طول چرخهی قاعدگی تغییر میکند. برخی از زنان نسبت به این تغییرات حساستر هستند.
PMDD چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک در ارتباط با سوابق پزشکی شما سؤال خواهد کرد و معایناتی انجام خواهد داد. برای تشخیص اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی لازم است علائم خود را به طور منظم یادداشت کنید. باید حداقل ۵ تا از علائم اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی همراه با یکی از علائم خلقی آن را برای تشخیص ابتلا داشته باشید.