اولین سؤالی که پزشک در صورت مراجعه بخاطر ادرارهای شبانه از شما میپرسد این است؛ آیا بخاطر ادرار کردن از خواب بیدار میشوید یا از خواب بیدار شده و احساس میکنید که باید سری به سرویس بهداشتی بزنید؟! این که چگونه به سؤال فوق جواب دهید تفاوت ایجاد خواهد کرد.
وقتی میخوابید، افزایش جریان خون به کلیهها میتواند به تولید ادرار در آنها شتاب دهد. بنابراین اگر بهدلیل بیخوابی یا خروپف همتختیان یا سایر علل که ربطی به مثانهی شما ندارد از خواب بیدار میشوید، هنوز مشکلی در تولید ادرار ندارید. ولی اگر بخاطر ادرار کردن از خواب بلند میشوید، این مسأله چیزی نیست که بتوان بهسادگی از آن گذشت. در اینجا میتوانید شایعترین علل این عارضه و کاری را که باید برای رفع آنها انجام دهید، مشاهده نمائید.
قبل از خواب مقدار زیادی آب مصرف میکنید
بله این چیزی واضح است ولی برخی از مردم باور نمیکنند چه مقدار آب قبل از خواب مینوشند و اینکه این آب چگونه میتواند خواب آنها را آشفته سازد. توصیه بر این است که کسانی که مشکل دارند ۲ ساعت قبل از خواب آب نخورند و قبل از خواب مثانهشان را خالی کنند. اگر پس از انجام این کارها باز هم برای ادرار از خواب پا شدید زمان مراجعه به پزشک است.
زمان مصرف الکل یا کافئین شما بیش از اندازه نزدیکِ وقت خوابتان است
هم کافئین و هم الکل هر دو میتوانند برونده ادرار را افزایش دهند. اگر جزو کسانی هستید که باید بعد از شام یا قبل از خواب چیزی بنوشید، در واقع تنتان میخارد! توصیه برای کسانی که مشکل دارند این است که بعد از ۶ عصر دیگر نوشیدنیهای کافئین داری که شامل چای هم میشود مصرف نکنند.
هورمون ضدادراریتان کم شده است
با افزایش سن به طور طبیعی هورمون ضدادرار (ADH) در بدن کم میشود. این هورمون به کلیهها کمک میکند تا سطح مایعات خود را تنظیم نمایند. هر چقدر میزان این هورمون کم باشد، بیشتر ادرار خواهید کرد. این کاهش طبیعی دوروبر ۴۰ سالگی شروع میشود ولی اغلب پس از گذشت مدتی به چشم میآید؛ در ۶۰ یا ۷۰ سالگی. برخی از داروها برای این عارضه در دسترس اند ولی بیشتر افراد با آن کنار میآیند.
عفونت دارید
اگر زن هستید و موارد بالا در مورد شما صادق نیست، احتمال اینکه ادرار شبانهی شما از عفونت مجرای ادراری باشد زیاد است. اگر اینگونه باشد ادرار با سوزش، چکیدن یا ناراحتی همراه خواهد بود. همچنین این احساس در طول روز نیز ادامه خواهد داشت. در حالی که در مردان این عارضه بسیار کمتر است ولی در آنها نیز میتواند اتفاق بیافتد.
پاهایتان متورم شده است
این عارضه که با اسم اِدِم شناخته میشود باعث میشود بر اثر عدم بازگشت مایع به خون در هنگام دراز کشیدن تمایل شما به ادرار کردن زیاد شود. همهی آن مایعی که در پاها جمع شده باید جایی برود و ادرار بهترین راه دفع است. راهحل آن هم بالا بردن پاها چند ساعت قبل از خواب میباشد. این کار باعث میشود شما ادرارتان را قبل از خواب انجام دهید.
در حال دست و پنچه نرم کردن با دیابت هستید
اگر از دیابت رنج میبرید، بدنتان برای خلاص شدن از شر قند اضافی آن را از طریق ادرار دفع خواهد کرد که این موجب افزایش دفع آب هم خواهد شد. این هم میتواند یکی از دلایل بیدار شدن برای ادرار کردن باشد. مانند عفونت مجرای ادراری، دیابت یا پیشدیابت نیز نشانههایش را در طول روز هم بروز خواهد داد. بهویژه اگر تمایل به تشنگی در همه زمان در شما زیاد باشد؛ حتی هنگامی که آب زیادی هم خورده باشید.
مقالهی مرتبط: ۵ نشانهی تعجبآور دیابت
مبتلا به بیماریهای مقاربتی هستید
برخی از این بیماریها موجب ادرار متناوب میشوند؛ مثل سوزاک و کلامیدیا. حس سوزش در هنگام ادرار نیز علامتی برای چنین مشکلی میباشد. با این حال برای بیماران مسنتر همان عفونت احتمال بیشتری دارد.
رحم یا تخمدانهایتان بزرگ شده است
طیف وسیعی از عوارض مثل پلیپهای رحم، کیست یا سرطان میتوانند باعث بزرگشدگی در این اندامها شوند. اگر چنین اتفاقی بیافتد، این اندامها میتوانند به مثانه فشار آورده و حسی را به شما القا کنند که همیشه هنگام ادرار کردن دارید. تا قبل از تشخیص پزشک راهی برای پی بردن به این قضیه وجود ندارد.
مقالهی مرتبط: علائم سرطان تخمدان
مثانهتان لیز میخورد!
عضلات، رباطها و بافت پیوندیای که کمک میکنند سقف لگن یک زن تشکیل گردد همچنین از مثانه و سایر اندامهای او پشتیبانی خواهند کرد. در نتیجهی افزایش سن یا با شیوع بیشتر، زایمان طبیعی، سقف لگن میتواند سست شده و مثانه میتواند در موقعیتی قرار گیرد که فشار بیشتری روی آن باشد. اگر چنین چیزی اتفاق بیفتد شاید احساس کنید که همیشه میخواهید ادرار کنید.
مشکلات پروستات دارید
پروستات یک مرد تا زمان مرگ او رشد خواهد کرد. اگر بهاندازهی کافی عمر کنید مشکلات مربوط به پروستات هم خواهید داشت! پروستات بزرگ شده میتواند میزراه را ببندد و خالی کردن کامل مثانه را مشکل سازد. این مشکل احساس ادرار دائمی به او خواهد داد. خوشبختانه چنین مشکلاتی ارتباط زیادی به سرطان پروستات ندارند. همچنین اگر مشکل اذیتکننده باشد دارو و جراحی نیز در دسترس میباشد.