آیا در طول دورهی امتحانات احساس میکنید که مغزتان کار نکرده و دچار اضطراب ناشی از امتحان شدهاید؟ آیا با خود میگویید ” من نمیتوانم از پس این امتحان بربیایم” ؟ آیا در این دوره ضربان قلبتان بالا رفته و نفس کشیدن برای شما سخت میشود؟
بیشتر افراد دورهی امتحانات خود را همراه با نگرانی و دلواپسی سپری میکنند. تحقیقات نشان داده که بعضی از این افراد نسبت به سایرین، از این احساس نگرانی و استرس ناشی از امتحان بیشتر زجر میکشند اما چرا؟ و چگونه میتوان در این دوران آرامش خود را حفظ کرد؟
اضطراب ناشی از امتحان به چه معنی است؟
اضطراب ناشی از امتحان (Test anxiety) حالت ترس و وحشتی است که فرد در طول مدت امتحان یا قبل از شروع آن داشته و به دو دسته تقسیم میشود:
- اضطراب کم: افرادی که اضطراب کم را تجربه میکنند ممکن است کمی دربارهی امتحان نگران و مضطرب باشند اما این افراد قادر به متمرکز شدن بر روی برنامه و مطالعات خود بوده و همینطور در پاسخ به سوالات در طول امتحان، دقت میکنند. در این افراد معمولا افکار مزاحم به ذهنشان خطور نکرده و در برابر امتحان احساس ناتوانی نمیکنند.
- اضطراب زیاد: این افراد به محض اینکه در شرایط امتحان قرار میگیرند، نگرانی و اضطراب خود را بروز میدهند. آنها معمولا برای فرار از شرایط پیش آمده، سر امتحان حاضر نشده و یا گاهی شرایط را با ترس و اضطراب شدید تحمل میکنند. این اضطراب شدید گاهی در افراد، حس ناتوانی دربرابر امتحان را شعلهور میکند.
افراد با توجه به میزان اضطراب و استرس خود میتوانند به سوالات آزمون به صورت مختلفی پاسخ دهند. تحقیقات نشان داده که کنترل کردن استرس در طول امتحان میتواند روند پاسخ به سوالات را بهبود ببخشد.
کار اصلی و مهم این است که هر فرد زمانی را که در آن، استرس از میزان مطلوب و نرمال بالاتر رفته و در حدی باشد که فرد را از پاسخ به سوالات ناتوان کند ، تشخیص دهد و بداند که در این مواقع دچار اضطراب زیاد و شدید میشود.
هنگامی که در معرض استرس و اضطراب شدید قرار میگیرید یکسری فرآیندهای فیزیکی در بدن رخ میدهند از جمله: افزایش ضربان قلب، مرطوب شدن کف دستها ، نفسهای کوتاه و پشت سرهم و حالت تهوع. با افزایش میزان استرس، مکانیسم ” جنگ و گریز ” در بدن فعال شده که درنهایت منجر به ایجاد حالات فوق خواهد شد. باید دانست که بدن برای محافظت از خود، نه تنها در برابر استرس بلکه دربرابر سایر شرایط ناخوشایند و آسیبزا نیز از این مکانیسمها استفاده میکند.
بیشتر بخوانید:
- نحوهی مقابله با استرس سر جلسه امتحان
- استرس میتواند کشنده باشد!
- آیا مدیتیشن میتواند به رفع استرس کمک کند؟
در چه مواقعی استرس مفید است و در چه مواقعی مضر؟
استرس و اضطراب گاهی میتواند برای بدن مفید باشد مثلا هنگامی که در خطر هستید. استرس همچنین میتواند به افزایش توجه و تمرکز فرد در هنگام مواجهه با شرایط تهدید کننده کمک کرده و باعث شود تا فرد در این شرایط بهتر تصمیم گرفته و عمل کند.
اما در مواردی که فرد بایستی با دانش و علم خود دربارهی آن تصمیم بگیرد(مانند امتحان)، استرس مفید نخواهد بود.
افکاری که فرد در اثر اضطراب امتحانی، به ذهنش خطور میکند شامل مواردی از جمله افکار منفی دربارهی نحوهی عملکرد در امتحان، نگرانی از رد شدن در امتحان، جملهی “دیگر نمیتوانم ادامه بدهم ” و ” قلبم درحال بیرون آمدن از سینهام بوده و دیگر نمیتوانم تمرکز کنم ” میشود.
اثرات اضطراب ناشی از امتحان بر روی عملکر فرد:
تحقیقات نشان داده است که افرادی که با استرس زیاد امتحان خود را به پایان میرسانند متوجه کاهش میزان عملکرد خود در مقایسه با شرایط دیگر میشوند. این افراد معمولا شرایط امتحان را یک شرایط تهدید کننده در نظر گرفته و بنابراین بسیار احساسی با آن برخورد میکنند که در نتیجه تمرکز کردن برای فرد بسیار مشکل خواهد بود.
شرایطی که فرد در آن ارزیابی میشود(نه فقط امتحان)، میتواند حس نگرانی و استرس را در فرد بیدار کند که این استرس درنهایت جلوی عملکرد موثر فرد را گرفته و در نتیجه بر شانس فرد برای رسیدن به هدف مطلوب و دلخواه خود تاثیر خواهد گذاشت. علاوه بر تاثیرات ذکر شده باید بدانید که استرس نوعی مانع برای بروز و شکوفایی استعداد افراد و تواناییهای آنها به حساب میآید.
چطور میتوان آرامش خود را حفظ کرد؟
راهکارهای زیادی برای کاهش استرس وجود دارد اما برای تاثیر بهتر این راهکارها باید اول محرکهایی را که با استرس شدید شما مرتبطند، پیدا کنید.
اگر فردی این استرس شدید را قبل از امتحان تجربه میکند باید از راهکارهایی برای مراقبت از خود استفاده کند. این راهکارها شامل کنترل مقدار خواب در طول شب، ورزش کردن، تغذیهی مناسب و استفاده از روتینهای ریلکس کننده میشود.
افراد معمولا هنگام مواجهه با ترس از امتحان، همین چند کار ساده را فراموش کرده و در نتیجه در آرام کردن خود اغلب ناتوان میمانند.
بیشتر بخوانید:
- نحوهی مقابله با استرس بعد از امتحان
- از صحبت در جمع میترسید؟ این ۷ نکته را امتحان کنید
- ۲۵ رفتار غیرمودبانهای که در هنگام اضطراب از خود بروز میدهیم!
تمرینات ریلکس کننده:
هدف این تمرینات کمک به افراد برای شناخت و درک طبیعت( وجود) استرس بوده که درنتیجه بتوانند بهتر شرایط استرسزا را کنترل کنند.
تمرینات ذهنی جزو تمرینات ریلکسکننده به حساب آمده و در آن به قرد آموزش میدهند تا بر روی شرایط و وضعیت موجود تمرکز کند و نگرانیهای موجود در آیندهی خود را کنار بگذارد.
در تمرینات دیگری از این قبیل فرد یاد میگیرد که چشمان خود را بسته و خود را در شرایط استرسزا تصور کرده و سعی کند تا آرامش خود را حفظ کند. اگر فرد بتواند استرس خود را در شرایط متصور شده کنترل کند حتما در شرایط واقعی نیز قادر به حفظ آرامش خود خواهد بود.
حمایت و کمک به افراد نیازمند به شرایط خاص:
برای بعضی از افراد که در شرایط مواجهه با امتحان دچار استرس شدید میشوند، میتوان شرایطی را در نظر گرفت که این شرایط بسته به خواستههای گوناگون افراد ،مختلف خواهد بود. مثلا بعضی از این افراد نیاز به اتاق جداگانه و یا زمان بیشتری برای تکمیل پروسهی امتحان دارند. برای دستیابی به این شایط بهتر است قبل از امتحان با روانشناس موجود در مدرسه یا دانشگاه این موضوع دا در میان گذاشته تا مسئولان برگزارکنندهی امتحان شرایط موزد نیاز شما را فراهم کنند.
انجام تمرینات برای کنترل کردن استرس ناشی از امتحان میتواند نتایج مثبت زیر را به دنبال داشته باشد:
- افزایش و بهبود عملکرد علمی
- کاهش استرس و پریشانی در شرایط مشابه
- افزایش توانایی کنترل کردن شرایط و حفظ آرامش
- کاهش حس ناامیدی
نکاتی برای مقابله با استرس ناشی از امتحان:
هنگامی که درحال آماده شدن برای امتحان هستید کارهای زیر را انجام دهید
- بهتر است پیش از فرا رسیدن زمان امتحان خود را برای آن آماده سازید. برای انجام این کار باید مطالب مورد نیاز برای امتحان را در روزهای باقی مانده تا امتحان پخش کرده و شروع به مطالعه کنید.
- برای کنترل استرس خود بهتر است از آزمونهای آزمایشی و تمرینی استفاده کنید.
- با توجه کردن به پاسخهای فیزیکی خود، استرس و نگرانیتان را زودتر شناخته و از آن فرار نکنید.
- برای دور کردن افکار مزاحم و پر کردن ذهن خود با افکار مزاحم، با خودتان حرف بزنید! حرفهای انگیزه دهنده و مشوق!
- یاد بگیرید که ذهن خود را متمرکز بر شرایط موجود کرده و آن را درگیر با نگرانی دربارهی آینده نکنید.
- بهتر است چند مهارت کوچک برای کاهش اضطراب را فرا گرفته و تمرین کنید.
- یادتان نرود که با انجام کارهایی مانند توجه به خواب شبانه، تغذیه و ورزش، مراقب خود باشید.
- همانطور که اشاره شد میتوانید از مسئولان برای تغییر شرایط موجود در امتحان کمک بگیرید.
علاوه بر راهکارهای گفته شده افراد میتوانند با استفاده از کتابهای موجود دربارهی چگونگی کنترل اضطراب نیز بهرهمند شوند.